Počeo festivala Morski ritam života

Premijerno izdanje festivala Morski ritam života – MORŽ otvoreno je sinoć na prepunom Stepeništu 28. oktobra, ispred kafea Prostorija u Herceg Novom.

.Foto: .

Publika koja je ispunila najpoznatije hercegnovske stepenice mogla je da uživa u izložbi 25 vizuelnih umjetnika sa postjugoslovenskog prostora, a zatim u dva dokumentarna filma i koncertu regionalne kantautorske zvijezde, Dukata Stray-a.

„Došli smo na ideju da okupimo stvaraoce iz oblasti vizuelnih umjetnosti, muzičare i na naše iznenađenje, doživjeli smo takav odziv da zaista ne mogu da nađem riječi zahvalnosti svima koji su poslali svoje radove i onima koji su došli“, istakao je na otvaranju Morža jedan od organizatora festivala, Nebojša Mandić.

On je objasnio da je Morž logičan nastavak rada portala Herceg Novi Cool i kafea Prostorija, koji su i tvorci nove manifestacije, uz namjeru da veoma bogatu postjugoslovensku scenu u domenu savremene umejtnosti stave u fokus hercegnovske i crnogorske publike.

Stepenište 28. oktobra, u saradnji Morža sa Crnogorskom kinotekom, poslužilo je i kao bioskopsko gledalište. Prikazana su dva filmska ostvarenja – nagrađivana ’Dvorišta’ reditelja Hercegnovljanina Ivana Salatića, sa hercegnovskom glumačkom ekipom i ’Endless summer’, kultni američki dokumentarac o surfu.

Izložba, postavljena uz samo stepenište od Škvera ka centru grada, donijela je neka od najsvježijih imena regionalne art scene. Njihov izraz i stil su različiti, ali im je tema zajednička – more, sagledano kao mjesto života ili kao odredncia turističke mitologije.

U finalu prve večeri Morža nastupio je beogradski kantautor Dukat Stray, frontmen benda Stray Dog.

Morž je na hercegnovskim skalama i za vikend. Večeras su na repertoaru dva filma sa morskom tematikom – Sedmi kontinent, namijenjen djeci i odraslima, u režiji jedinog jugoslovenskog Oskarovca Dušana Vukotića,biće prikazan od 19 sati. U 21 sat na redu je ’Life aquatic’ Wes-a Anderson-a, preveden i titlovan, sa nevjerovatnom glumačkom postavom u kojoj su Bill Murray, Jeff Goldblum, Cate Blanchett, Anjelica Huston i drugi. Ovo ostvarenje se oslanja na život francuskog pustolova Jacques Yves Cousteau-a i na vrlo šarmantan i vizuelno upečatljiv način ga parodira.

Od 23 sata koncert će održati zagrebački kantautor Miki Solus koji spaja rep, džez i pank. Solus je jedinstvena i veoma popularna pojava na regionalnoj sceni. Prije svega je zabavljač, a u tekstovima svojih pjesama volid a se poigrava sa svima nama bliskim odrednicama iz pop kulture nekadašnje zajedničke zemlje i njenih nasljednica.

Festival Morski ritam života trajaće do nedelje, 3. juna, a svoje radove su izložili – Vanja Vikalo, Aleksandar Jestrović – Jamesdin, Miron Milić, Sanja Stojkov, Dante Buu, Denis Ćupić, Tea Jurišić, Srđa Dragović, Klara Rusan – Klarxy, Vuk Bojanić, Cella Anita Celić, Dea Cvetković, Boris Moškov, Boris Šuberić, Nemanja Knežević, Vanja Berberović Šuberić, Bojan Milojević, Sofija Modošanov, Darko Vlaović, Lily Lynn/Ana Bulatović, Lea Levi, Predrag Porobić, Mario Đorđević – Noyz i Zorana Mandić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!