„Počeo sam da stvaram u pokojnoj Jugoslaviji“: Intervju Predraga Skakija povodom izlaska knjige „Sve što znam je pank“

Predrag Skaki Drcelić frontmen nekadašnje „Trule koalicije“, a sada benda „Koalicioni sporazum“ govori o svojoj knjizi “Sve što znam je pank“ koja izlazi iz štampe 14-tog janua. U knjizi čitalac će moći ne samo da pročita njegove pjesme već i da otkrije kako su nastale i šta je bila inspiracija za njih. Predrag je tvorac legendarnih pjesama kao što su „Alkoholičarka“, „Kako je lepo“, „Doviđenja“, „Sjećanja“….

Za početak predstavite se našim čitaocima?

Napisao sam mnogo toga i imam namjeru da još toga napišem i naravno otpjevam sa svojim bendom. To sam radio preko 30 godina i radiću dok budem stajao na nogama. Godine gaze, ali mi je drago što sam ostavio neki trag iza sebe. Mladi dolaze i to je sreća, a biće ih još više. Pank nije mrtav definitivno.

Od 14.-januara ove godine u prodaji će se naći vaša knjiga “Sve što znam je pank“, pa recite nam nesto više o tome?

Biće oko 14. januara, da budem precizniji. Knjiga je u štampi od 3. januara i čim bude ugledala svjetlost dana počeće sa isporukama onima koji su se već javili da je žele imati. Knjiga ima 128 strana i sadrži moje pjesme sa pričama kako i zašto su nastajale. Mislim da je uspjela u sebi da sadrži ono što treba, a to je duh koji prati takve knjige, andergraund, ma jednostavno pank. Knjiga je pisana jednostavnim jezikom, bez pretjerivanja, opušteno i predviđena je za čitanje u dahu. Mislim da neće nikome biti dosadna.

Koliko je dugo knjiga  od one početne ide do izlaska iz štape i da li je bilo teško izdati knjigu?

Knjiga je kao ideja rođena prije tri godine. U prvom mahu sam sakupio preko 250 svojih tekstova i tu sam se izgubio. Bila je glomazna, čak i za mene dosadna. Pocijepao sam je i krenuo ponovo. Išlo je vrlo sporo, jer je trebalo napisati i priče koje su dovele do pisanja pjesama. Trebalo je izdvojiti pjesme koje će biti u knjizi i onda sam odlučio da izdvajam jednu po jednu i sveo sam na pedeset pjesama. E onda sam ponovo to prepolovio. Bilo je odvratno teško. Izdavač moje knjige je Kulturni centar Gornji Milanovac na čelu sa direktorom Draganom Arsićem Tiltom, koji je i sam već dugo godina u RNR i koji svom svojom snagom pomaže kulturu, izdavaštvo i poeziju. To je bio lak zadatak, mislim na izdavanje.

Knjiga se zove “Sve što znam je pank“ pa recite našim čitaocima šta je to pank? Vi ste možda i najkompetentiji za takvo pitanje pošto ne samo da ga živite nego ga i stvarate.

Ni sam nisam siguran šta je pank u suštini. Još uvek otkrivam šta je pank i vjerujem da ga nikada neću otkriti do kraja. Pank je sve oko nas, pank je sloboda da se izraziš onako kako želiš, pank je kultura i nekultura. Sviđa mi se što ga svako shvata na svoj način. Moj način je takav  od kada znam za pank.

Šta za vas predstavlja pisanje pjesama da li to dožvljavate kao pročišćenje duše?

Nije to pročišćenje duše već pečat na mojoj duši ili ožiljak, jer većina pjesama govori o onome što muči običnog čovjeka. Uspijevam samo da kanališem ono što vidim i čujem sve oko sebe, pretvorim u stihove i pružim.

Gdje pronalazite inspiraciju za vaše pesme?

Inspiracija je svuda oko nas. Dovoljno je samo da se malo udubiš i posvetiš tome što vidiš i eto, to je to. Ljudi, situacije i trenuci pišu moje pesme.

Kako se može naručiti vaša knjiga?

Za sada preko moje fejsbuk stranice i preko stranice „Koalicioni sporazum“ na fejsbuku.

Gdje će i kada biti promocije vaše knjige?

Imaćemo promocije gdje god me budu zvali. Za sada znam da će biti ovde u G. Milanovcu i u Beču. Još  ima vremena, jer je knjiga jos uvijek svježa

Da li će čitaoci u Crnoj Gori imati priliku da prisustvuje promociji vaše knjige?

Voleo bih više nego išta da se sa knjigom pojavim u Crnoj Gori, kao i u ostalim državama koje su nekada činile Jugoslaviju, jer jbg., ipak sam počeo da pišem i stvaram u toj pokojnoj državi.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

1 komentar

Comments are closed.