Svijet se oprašta od Čaka Berija

#ČakBeri

Kolege, prijatelji i obožavaoci opraštaju se od američkog pjevača i gitariste, jednog od osnivača rokenrola Čaka Berija koji je juče preminuo u 91. godini života.

Foto: Beta/AP

Beri je pronađen bez svijesti u svom domu u američkoj saveznoj državi Misuri, a smrt je proglašena u 13.26 po lokalnom vremenu.

Pjevač Rolingstonsa Mik Džeger napisao je na Tviteru da je Čak Beri bio nevjerovatan umjetnik i da njegova muzika ostaje uklesana u srcima njegovih obožavalaca.

„Veoma sam tužan zbog smrti Čaka Berija. Želim da mu se zahvalim na inspirativnoj muzici koju nam je podario. Zapalio je naše tinejdžerske godine i oživio snove da postanemo muzičari i izvođači“, napisao je Džeger.

Džegerov kolega iz sastava Rolingston, Kit Ričards, takođe je izrazio duboko žaljenje zbog odlaska jedne od najvećih legendi rokenrola.

„Jedno od mojih najvećih svjetala se ugasilo“, napisao je Ričard.

Brus Springstin napisao je na Tviteru da je Beri bio najbolji stručnjak, gitarista i jedan od najvećih predstavnika rokenrola.

Jedan od osnivača benda „Bič bojsi“ Brajan Vison izrazio je žaljenje zbog odlaska Čaka Berija, navodeći da je on bio velika inspiracija i da će nastaviti da živi kroz svoju muziku.

Foto: Beta/AP

Hitovi poput „Johnny B. Goode“ i „Maybellene“ nijesu obilježili samo karijeru Čaka Berija, već i čitavu istoriju rokenrola.

Legendarni rok gitarista, poznat po pjesmama o automobilima i ženama, bio je jedan od pionira rokenrol muzike, nove priče koju je trebalo ispričati mladima.

Bio je tekstopisac koji je razumio šta tinejdžeri žele. Uveo je ritam i bluz u glavne elemente rokenrola. Takođe je imao veliki uticaj na kasniju rok scenu.

Njegova karijera trajala je sedam decenija. On je 1984. dobio nagradu Gremi za životno djelo.

Proslavio se pjesmama kao što su „Roll Over Beethoven“,“ Rock and Roll Music“, „School Day“, „Maybellene“ i drugim.

Čarls Edvard Anderson Beri rođen je u Sent Luisu, i jedan je od prvih muzičara koji je ušao u Rokenrol kuću slavnih, na njenom otvaranju 1986.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!