AutoCG – jedna aplikacija za sve vozače u Crnoj Gori

#AndroidAplikacija #AutoCG #iOSaplikacija

Od 31. decembra prošle godnine, na Google Play Store i App Store prodavnicama, možete preuzeti besplatnu aplikaciju AutoCG i time olakšati svoje putovanje po Crnoj Gori.

Do danas, aplikacija broji preko 7000 korisnika, a da je dobro prihvaćena od strane građana, govori i činjenica da je broj komentara na Goole Play Store – u preko 300, pri čemu je srednja ocjena dobijena od korisnika 4.8 od 5 – kažu njeni autori Miloš Lalatović i Aleksandar Drašković.

Između ostalog, AutoCG nudi:

1. Stanje na putevima – Najsvježije informacije o stanju na putevima koje obezbjeđuje Auto-moto savez Crne Gore. Saradnja sa Auto-moto savezom Crne Gore je ostvarena u smislu dostavljanja najsvježijih informacija o trenutnom stanju na saobraćajnicama, radovima i raznim upozorenjima. Kad god Auto-moto savez objavi nove detalje vezane za stanje na putevima, ti podaci se momentalno nalaze u aplikaciji. Takođe, u ovom dijelu aplikacije imamo modul koji omogućava korisnicima da prijave neke karakteristične situacije na putevima. Na primjer odron, gužva, udes, magla i tako dalje. Kada prijava jednom prođe kontrolu naših administratora, ona biva odobrena i svi ostali korisnici mogu da je vide. Još jedna vrlo bitna stvar u okviru opcije o stanju na putevima je pregled dionica na kojima je neophodno imati zimsku opremu na automobilu. Pored spiska sa detaljnim objašnjenjima za svaku saobraćajnicu ovog tipa, aplikacija nudi opciju da korisniku na mapi iscrta željenu dionicu u odnosu na njegovu trenuntu lokaciju radi bolje reprezentacije.

2. Pumpe, gorivo – U ovom dijelu aplikacije mogu se naći cijene goriva koje se automatski ažuriraju u skladu sa obračunskim periodima. Takođe, ukoliko je korisniku potrebno da potraži najbližu benzinsku stanicu, aplikacija mu na jedan klik daje spisak najbližih pumpi računajući od njegove trenutne lokacije. Naravno, postoji i mogućnost automatskog vođenja do željene pumpe.

3. Putarine i trajekti – Ovaj dio aplikacije nudi informacije o svim saobraćajnim objektima za koje se naplaćuje putarina. To su tunel Sozina, trajekt Kamenari – Lepetane kao i dionica regionalnog puta Herceg Novi – Trebinje. Za svaki od pomenutih objekata navedene su lokacija na mapi, kratak opis, te cjenovnik prikazan na lako razumljiv način.

4. Radari – Poseban modul koji nudi prijavu opciju prijave lokacije radarskih kontrola u smislu slanja lokacije korisnika (objašnjenje slijedi). Nakon odobravanja prijave od strane naših administratora, lokacija kontrole se kod korisnika prikazuje na mapi, a listi ispod se nalazi tačan opis (Ulica, udaljenost u km i min). Kako je ovaj dio aplikacije zamišljen da bude mala društvena mreža, omogućeno je da se svaki radar može ili potvrditi ili demantovati u zavisnosti od toga da li je korsnik zaista vidio kontrolu koja je prijavljena ili ne, klikom na samo jedno dugme. Bitno je napomenuti da aplikacija daje samo one radare koji se nalaze unutar sat vremena vožnje od vaše trenutne lokacije. A sada malo objašnjenje kako zapravo funkcioniše ovaj modul i šta mi to zapravo radimo. Dakle, da odmah razjasnimo, ovom aplikacijom niko ne fotografiše policijske patrole, ne koristi telefon kao uređaj kojim će na neki način da snimi patrolu ili da omete njen rad. Korisnik kada pritisne taster “Prijavi”, zapravo šalje administratorima svoju lokaciju, koja bi, ukoliko je korisnik bio precizan mogla da predstavi približnu lokaciju radarske patrole. Dakle, prva stvar, lokacija koja se šalje ne može biti nikad lokacija patrole (može u slučaju da neko uđe u vozilo policije pa da pritisne taster 😀 ), već samo aproksimacija koja je nekad manje a nekad više tačna, što zavisi od korisnika. Druga stvar koja se može reći za ovaj modul je taj, da on ne predstavlja ništa drugo do razmjene informacija izmedju korsnika. Kao što rekoh prije, društvena mreža. Neko je skoro rekao da je ovo što aplikacija nudi sličnno “blicanju” u vožnji, koje je karakteristično situaciji da jedan vozač upozori drugog na patrolu, a sam čin “blicanja” nije nezakonit. Na kraju, jedna stvar koja je jako bitna je ta, da prije korišćenja ove opcije aplikacije, korisnik biva upozoren da ne zloupotrebljava informacije koje opcija nudi, te da bude savjestan i da vozi oprezno.

5. Pomoć na putu – Aplikacija nudi imenik svih službi za pomoć na putevima, sa mogućnošću direktnog pozivanja željene službe. Sve službe koje su trenutno na našem spisku su one zvanične, registrovane za tu djelatnost. Sa novom nadogradnjom, dodata je lokacija svih ovih službi na mapi, te mogućnost pozivanja željene, direktno sa mape.

6.Evidencija troškova – Modul za vođenje dnevnika troškova, kako usutog i potrošenog goriva, tako i svih ostalih troškova koji su u vezi sa vašim automobilom. Kako ovo funkcioniše? Kreirali smo Vaš lični dnevnik potrošnje, koji je vrlo lagan za korišćenje. Imate opciju da vodite evidenciju o potrošenom gorivu i broju kilometara koji ste prešli, i naravno evidenciju o ostalim troškovima na vašem automobilu. Pošto aplikacija zna koje su aktuelne cijene goriva, unos potrošenog/usutog goriva se svodi na klikanje jednog tastera i drugog za čuvanje. Aplikacija računa sve sama, i čuva vaše unose u listi. Na kraju, bitno je napomenuti da postoji pregled ukupne potrošnje kako goriva tako i ostalih troškova, kao total.

Još jedna mogućnost aplikacije, koja nije predstavljena kao taster na glavnom ekranu je ta, da u zavisnosti od vremenskih prilika, pozadina aplikacije se mijenja, što možete i provjeriti ako koristite aplikaciju malo duže. Dakle AutoCG nudi i neki osnovni vid pregleda vremenskih prilika 🙂

Kako bi aplikacija u potpunosti zaživjela i služila svrsi, potreban je veliki broj korisnika, kako bi razmjena informacija između korisnika bila što veća. Tada će mogućnosti koje nudi doći potpuno do izražaja. Bitno je i navesti da nerijetko, dnevno dobijemo i do 200 prijava korisnika, što je dovoljan pokazatelj kako su ljudi reagovali.

Linkovi sa kojih se aplikacija može preuzeti su:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.kvartup.autocg

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/autocg/id1190573420?ls=1&mt=8

Izvor: KvartUp

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!