Bićemo mladi do 130 godina!

Naučnici s Harvarda eksperimentišu na psima i tvrde da mogu da ih učine mlađim, dodajući nove DNK instrukcije njihovim tijelima.

Eksperiment uskoro i na ljudima (ilustr. Pixabay)Foto: Eksperiment uskoro i na ljudima (ilustr. Pixabay)

Startap na Univerzitetu Harvard počeo je sa preliminarnim istraživanjima na psima rase bigl, a kako kažu, jednog dana će možda moći da radi i na ljudima.

„Rejuvenate Bio“ zasniva svoj rad na prethodnim istraživanjima u kojima su mijenjani geni u jednostavnim organizmima poput crva i muva, što je dupliralo njihov životni vijek.

Ranija istraživanja su takođe pokazala da davanje transfuzija krvi starijim miševima od mlađih, može da obnovi neke biomarkere na nivo mlađih.

„Već smo izveli dosta proba na miševima i sada radimo na psima, a onda ćemo početi na ljudima“ rekao je jedan od osnivača programa, američki genetičar Džordž Čerč, prenosi „Daily Mail“

Kako je rekao, sam će se prijaviti za testiranje ako se pokaže da je bezbjedno. Čerč je najavio da je cilj istraživanja „tijelo i um osobe od 22 godine, ali sa iskustvom čovjeka koji je živio 130 godina“.

Kompanija je poznata po privatnosti, ali dokumenta koje je pribavio “ MIT Technology Review“, pokazuju da je „Rejuvenate Bio“ testirao svoju genetsku terapiju na četiri psa sa „Tufts“ škole za veterinu u Bostonu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!