Edukativni IT program kompanije Comtrade na UDG

#Tehno&Nauka #ItProgram

962A7257.jpg

U Podgorici je danas, pod sloganom „Dizajniraj svoju budućnost“ otvorena 11. Fabrika znanja.

I ove godine, 10. i 11. oktobra Fabrika znanja svoje pogone otvorila je na Univerzitetu Donja Gorica za oblasti kao što su web dizajn, „Internet of things“ i digitalna umjetnost, ali i za pitanja bezbjednosti na internetu, rodne ravnopravnosti u IT svijetu i druge teme koje inspirišu i motivišu mlade generacije.

Najveći regionalni edukativni IT događaj Fabrika znanja i ove godine donosi mnogo uzbuđenja za učenike osnovnih i srednjih škola i studente. Organizatori ističu da je ovo okupljanje „besplatno, a neprocjenjivo“, kao motivacija za sve one koji čine prve korake u dizajniranju sopstvene budućnosti.

Fabrika znanja omogućava mladim ljudima širom regiona da se upoznaju sa aktuelnim trendovima iz IT svijeta i saznaju više o mogućnostima pronalaženja sopstvenog mjesta u njemu. Ova manifestacija fokusirana je podsticanje aktivnog učešća u programu i samostalnog istraživanja obrađenih tema, uz direktnu participaciju polaznika, razmjenu ideja, podsticanje kreativnog razmišljanja i motivaciju za sticanje novih znanja. Ove godine se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Ministarstva javne uprave i Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Ovogodišnju manifestaciju svečano su otvorili ministarka nauke u Vladi Crne Gore, Sanja Damjanović i rektor Univerziteta Donja Gorica, Veselin Vukotić.

Ministarka je izjavila da je veliko zadovoljstvo što je dobila priliku da otvori Fabriku znanja, jedan od tradicionalnih programa festivala Otvoreni dani nauke, posvećen savremenim trendovima iz oblasti IT tehnologije.

Svoje obraćanje, ministarka nauke je zaključila riječima: “Sigurna sam da u Fabrici znanja već postoje vrsne ideje koje će Ministarstvo nauke uvijek rado podržavati. Rani kontakti sa savremenim tehnologijama i sticanje IT vještina, koje su nužne u savremenom svijetu, su važne za mlade ljude, jer su upravo mladi ključ uspjeha i nosioci budućnosti. Fabrika znanja gleda u budućnost, podstiče inovativne ideje i kreativnost, ono što je potrebno da bi bili u koraku sa svjetskim tokovima, izrazili potencijal i talenat koji sigurno imamo. Zato vam zajedno sa svim partnerima, kompanijama Comtrade i Univezitetom Donja Gorica poklanjamo još jednu Fabriku znanja.”

Vukotić je izrazio zadovoljstvo što je Fabrika znanja postao dio brenda Univerziteta Donja Gorica i što je sedam godina domaćin ovoj manifestaciji. Univerzitet je otvoren za saradnju ne samo sa akademskom zajednicom, već i sa biznisom, korporacijama i društvenom zajednicom. Pored ulaganja u sebe i odnose sa drugima, Univerzitet gradi jedan globalni imidž, jednu globalnu mrežu, pripremajući učenike i studente za rad u naprestižnijim kompanijama u svijetu.

Vukotić je naglasio „da je Univerzitet Donja Gorica posvećen studentu i ulaganju u njegovu karijeru i njegovu sreću i životno zadovoljstvo. Fabrika znanja je jedan od dokaza tog ulaganja.“

I ove godine će biti obrađeno mnogo zanimljivih oblasti, od sigurnosti na internetu i digitalne umjetnosti, preko najbrže rastućeg trenda u IT industriji pod nazivom „Internet of Things“, pa sve do segmenta posvećenog pitanju rodne ravnopravnosti, sa temom „Djevojčice u IT svijetu“.

Značajno mjesto u ovogodišnjoj Fabrici znanja imaju i kreativne radionice, kao što su Mala škola dizajna, Radionica za kreativno rješavanje problema, ali i Ekološka radionica na kojoj se od recikliranih materijala izrađuju praktični predmeti. Na grupnim radionicama učesnici će imati priliku da se neposredno uključe i razviju autentična interesovanja za tehnologije i tehnike kojima će se u budućnosti možda i baviti kroz svoje životne pozive.

I to nije sve, jer će mladi iz Bara, Kotora, Herceg Novog, Danilovgrada, Spuža, Prčnja, Cetinja, Podgorice i drugih gradova Crne Gore podijeliti iskustva sa najpoznatijim „jutjuberima“ u regionu, učiti osnove web programiranja i takmičiti se u kvizovima znanja, a sve to sa ciljem da se izraze, inspirišu, unaprijede svoje vještine, ojačaju samopouzdanje i podstaknu radoznalost.

Na ovaj način, Univerzitet Donja Gorica i kompanija Comtrade nastavljaju svoju društveno korisnu ulogu i strateško partnersto i stvaraju snažniju osnovu za razvoj IT sektora u cijelom regionu, a sami organizatori ističu da: „Fabrika znanja nije posvećena samo davanju odgovora, već i ohrabrenju da se traga za novim pitanjima.“

Više informacija o manifestaciji i njenoj istoriji, pronađite na zvaničnoj web stranici www.fabrikaznanja.com.

Ovaj tekst je dio plaćenih objava

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!