Gejts investira 50 miliona dolara na istraživanje Alchajmerove bolesti

#Medicina #AlchajmerovaBolest #BilGejts #Investicija #Liječenje

Bill-Gates-e1415041993986-1940x1091.jpg

Američki milijarder Bil Gejts objavio je da je investirao 50 miliona dolara ličnog bogatstva za podršku alternativnim istraživanjima liječenja Alchajmerove bolesti.

“Treba da podržimo naučnike koji imaju različite ideje i manje opšte. Potrebno nam je mnogo ideja koje će nam dati bolje šanse da liječimo Alchajmer”, napisao je osnivač Majkrosofta na svom blogu.

Kako je pojasnio, u prvoj fazi je investirao u Fond za otkrića o demenciji (Dementia Discovery Fund), javno-privatno partnerstvo koje podržava mlade firme koje proučavaju nove mogućnosti liječenja te bolesti.

“Naučne inovacije su pretvorile stara oboljenja sa fatalnim ishodom kao što je HIV u hronične bolesti koje se mogu kontrolisati ljekovima. Uvjeren sam isto može da se uradi i sa Alchajmerovom bolešću. Troškovi za liječenje ove bolesti predstavljaju jedno od najtežih opterećenja za zdravstvene sisteme razvijenih zemalja, i ukoliko ne bude napretka u liječenju te bolesti ti troškovi će nastaviti da opterećuju budžete u godinama i decenijama koje dolaze. To je užasna bolest koja uništava one koji je imaju i njihove bližnje”, rekao je Gejts, istakavši da su muškarci u njegovoj porodici bolovali od demencije.

Gejts ovu investiciju pravi samostalno, a ne preko Gejts Fondacije.

Fondacija Bil i Melinda Gejts finansira brojne projekte širom svijeta, od istraživanja infektivnih bolesti kao što je sida, malarija ili polio do borbe protiv siromaštva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 36 miliona ljudi na svijetu pogođeno je demencijom, od kojih većina imaju Alchajmer.

Taj broj će se udvostručiti do 2030. i utrostručiti do 2050. godine na 115,4 miliona ukoliko se narednih godina ne nađe nikakav efikasan tretman.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!