Google Chrome će upozoravati korisnike na nesigurne stranice

#Računari #GoogleChrome #Zaštita

20171011075530_446672.jpg

Kako je najavljeno još prije nekoliko mjeseci, novi Google Chrome upozoravaće vas kad god pristupite “nesigurnoj” mrežnoj stranici, odnosno onoj u koju Chrome nema povjerenja. Nova verzija očekuje se tokom sljedeće sedmice.

To će se događati u dva slučaja – kad korisnici počnu upisivati podatke u internetsku stranicu sa kojom nije ostvarena sigurna veza i kad posjećuju stranice u Incognito modu.

U planu je i da buduće verzije Chromea upozore korisnika kad god pristupi mrežnoj stranici bez enkripcije, i to žarko crvenom bojom koju će biti nemoguće ignorisati.

U Google-u se nadaju da će takav pristup osvijestiti korisnike i odgovoriti ih od korištenja stranica koje nemaju dovoljnu zaštitu.

S druge strane, nadaju se i da će vlasnici internetskih stranica u većoj mjeri primjenjivati enkripciju kako bi zaštitili podatke svojih korisnika.

Za sve one koji nisu sigurni jesu li stranice kojima pristupaju sigurne ili ne, postoji jednostavan način prepoznavanja.

U gornjem lijevom uglu, uz internetsku adresu stranice treba obratiti pažnju na zelenu kvačicu koja označava da je veza s tom stranicom sigurna.

Druga je mogućnost da provjerite koristi li se “https” protokol, odnosno “hypertext transfer protocol secure” koji označava sigurniju vezu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!