iPhone slavi deveti rođendan, a evo kako je mijenjao industriju smartfona

#Telefoni #Apple #Iphone #PametniTelefoni

ghhfghf.png

Kompanija Apple je prije tačno 11 godina na današnji dan predstavila je svoj prvi smartphone pod nazivom iPhone. Vjerovatno ni sami nijesu slutli da će to biti zvanično najbolja i najprodavanija marka mobilnih telefona u svijetu.

Čuveni Stiv Džobs je te 2007. godine predstavio je prvi model smartphone-a iPhone i objasnio na koji će način ovaj telefon napraviti revoluciju u industriji telefona u godinama koje dolaze.

I potpuno je bio u pravu. Od tada, promijenilo se deset generacija iPhone-a sa posljednjim modelom “X“.

Nije tajna da je Apple lider u inovacijama svih ovih godina, a od 2007. godine prodato je preko milijardu uređaja što ga čini najpopularijim smartfonom ikada.

Telefon koji se i dan danas prodaje, možda više neko ikad, u milionima zaslužan je za vrijednost kompanije Apple od 300 milijardi dolara.

Uz pomoć Stiva Džobsa i Tima Kuka, iPhone je prešao dug put od običnog malog uređaja za komuniciranje do pravog ličnog asistenta za život.

Među najnovijim inovacijama, Apple svakako prednjači kada je Face ID u pitanju, ali hajde da se podsetimo šta je to sve Apple uradio prvi:

1. Apple je izmislio revolucirani touch-screen zvani Multi-Touch

2. Apple je „spakovao“ iPod u iPhone

3. Apple je 2008. godine predstavio AppStore, industriju vrijednu nekoliko milijardi dolara koja će podržati milione aplikacija i web developera i promijeniti način na koji koristimo naše telefone.

4. Retina Display (960×640) na iPhone-u 4 promenio je kriterijume industrije kada je rezolucija ekrana u pitanju

5. Facetime je debitovao na iPhone-u 4, a od tada je najpouzdanija aplikacija za video pozive

6. iPhone je već na modelu 4S dao mali pregled budućnosti, tačnije Siri, ličnog voice asistenta

7. Apple je oduševio industriju kada je na modelu iPhone 5s predstavio jači mobilni procesor (64-bit) koji je omogućio mnogo bolju grafiku i performanse

8. Apple je prva kompanija koja je omogućila otključavanje telefona otiskom prsta i to na modelu 5S.

9. Apple je napravio hrabar potez kada je izbacio ulaz za slušalice na iPhone-u 7 i predstavio bežične slušalice Airpods.

10. Iako će tek u narednim godinama postati standard u industriji, Apple je na novom iPhone X predstavio dual-lens kameru sa popularnim Portrait mode-om

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!