Izraelski arheolozi pronašli drevnu fabriku grnčarije

Izraelski arheolozi su danas otkrili lokaciju koju su predstavili kao veliku fabriku grnčarije, koja je tokom 600 godina proizvodila posude za vino, počevši od rimskog perioda.

Israeli archaeologists unveil a major pottery plant which produced wine storage jars continuously from Roman to Byzantine timeshttps://t.co/LP6SHlx4sC

— DAILY SABAH (@DailySabah) July 31, 2018

Izraelska agencija za antikvitete (AIA) objavila je da su iskopavanja kod Gedere, južno od Tel Aviva, iznijela na svjetlost dana fabriku i obližnji kompleks za opuštanje, sa 20 bazena i igraonicom.

Od 3. vijeka nove ere, u fabrici su proizvođene posude koje istoričari nazivaju „Gaza“ tokom narednih 600 godina, rekla je danas direktorka iskopavanja Ala Nagorski.

„Taj tip mjesta se ne pravi za dan. Na njemu je radio inženjer, i tu se mnogo radilo“, rekla je ona.

Glavna svrha posuda je bila skladištenje i transport vina, glavne lokalne industrije tog vremena, i značajnog izvoznog proizvoda, navodi se u saopštenju AIA. Takođe, neprekinuta proizvodnja sugeriše da je posao bio porodičan i da se prenosio s koljena na koljeno.

Spa and game room — with Mancala — found at ancient pottery workshop in Israel https://t.co/VUQFQhWETV pic.twitter.com/WRzqNRrqVG

— The Times of Israel (@TimesofIsrael) July 31, 2018

Blizu fabrike, pronađena su dva vizantijska kupatila i 20 „lijepo izgrađenih“ bazena, povezanih kanalima.

„Arheolozi vjeruju da je akva-kompleks služio i lokalnom stanovništvu i brojnim putnicima na drevnom putu između luke Gaza i unutrašnjosti zemlje“, navodi AIA.

Grad Gaza se nalazi 48 kilometara jugozapadno od Gedere, a kroz istoriju su njim vladali Rimljani, Vizantinci, krstaši, Mameluci i Turci.

Otkriće igraonice je „rijetko i iznenađujuće“, a pronađene su table za begemon i „mankalu“, igre i danas popularne u regionu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar