Kako da provjerite da li neko koristi vaš računar

#Računari #Računari #Savjeti

175028415-56a50d795f9b58b7d0daaf3d.jpg

Ukoliko vam je nepoželjni gost kopao po laptopu ili mislite da vas supružnik ili kolega špijunira, to možete da provjerite na jednostavan način, piše T portal.

Windows

U Windowsu 10 postoji opcija praćenja logovanja koja vam može prikazati pokušaje korišćenja vašeg uređaja, uključujući one neuspele. Nakon što opciju uključite, bilježiće se korisničko ime i vreme logovanja. Za aktivaciju praćenja logovanja treba da koristite Local Group Policy Editor. Riječ je o moćnom i korisnom alatu. Za njegovo otvaranje kliknite na Start i upišite ‘gpedit.msc,’ pa kliknite na program.

U Local Group Policy Editoru, u levom delu se spustite do Local Computer Policy > Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Audit Policy. U desnom delu dva puta kliknite na postavku ‘Audit logon events’. U prozoru sa postavkama izaberite ‘Success’ ako želite da Windows zabeleži uspješne pokušaje logovanja.

Ako izaberete ‘Failure’, Windows će pratiti propale pokušaje logovanja. Nakon što ste izabrali šta želite, zatvorite prozor Local Group Policy Editor.

Nakon što aktivirate praćenje logovanja, Windows će ih bilježiti u Security log. Sve pokušaje logovanja na računar možete pratiti u Event Vieweru. Pritisnite Start, upišite ‘event’ i kliknite na ‘Event Viewer’. U programu na lijevoj strani pronađite Windows Logs > Security.

Mac

Na Macu je moguće provjeriti kada se vaš računar ‘probudio’ iz opcije sleep mode. Prvo otvorite Console pritiskom na Command i razmak ili klikom na ikonu Spotlight. Kada ukucate ‘wake’ i odskrolate na dno liste, moći ćete da pregledate sve nedavne događaje.

Postoje brojni razlozi zbog kojih se vaš računar ‘budi’. Moguće je pretražiti i korišćenjem komandne linije ako upišete: syslog Igrep i ‘Wake reason’. Ovo, naravno, funkcioniše jedino ako spustite poklopac svog uređaja pre nego što izađete. Naravno, uvijek je dobro zaštititi svoj uređaj lozinkom, tako da ga je nemoguće koristiti jednostavnim otvaranjem.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!