Microsoft pokušava da rashladi servere, potopio 864 u Atlantski okean

microsoft.jpg

Microsoft je u potrazi za efikasnijim hlađenjem svojih servera formirao podvodni centar za obradu podataka, koji je potopio u Atlantski okean, pored obale Škotske.

Data centri poznati su po velikoj količini toplote, koju proizvode svojim energetski zahtjevnim radom, zbog čega ih internet provajderi često smještaju u hladnije zemlje, kako bi uštedjeli na računima za hlađenje.

Microsoft-u je pala na pamet revolucionarna metoda hlađenja pod vodom, s kojom eksperimentiše posljednjih pet godina, ranije je na pet mjeseci, 2015. godine, potopio centar za podatke pored obale Kalifornije.

Novi centar, koji je smješten na dnu Atlantskog okeana, sadrži čak 864 servera, na kojima je dostupno 27,6 petabajta memorije.

To je, kako piše tehnološki portal The Verge, dovoljno za čuvanje oko pet miliona filmova, a centar ima snagu nekoliko hiljada vrhunskih računara.

Centar će u Atlantiku ostati sljedećih pet godina, a pokreću ga podvodni kabl i obnovljiva energija sa obližnjih Orknijskih ostrva.

Projekt je nazvan Natick, a Microsoft se nada da će kroz eksperiment dobiti korisne informacije o njegovom dizajnu i operativnim troškovima, kako bi saznao može li ovaj tip centra za podatke ući u primjenu širom svijeta.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!