Novi detalji o misterioznim radio signalima iz svemira

#Kosmos #Signali #Svemir

galaktyka-planeta-kosmos.jpg

Brzi radio signali ili FRBs prvi put su otkriveni 2007. godine, a od tada su registriovani ukupno 18 puta, s tim da se samo jedan od njih ponavljao. Nakon što je prvi signal otkrio australijski teleskop Parker, naučnici su analizirali signal koji se ponavlja, kako bi ustanovili odakle dolazi i šta ga proizvodi.

Signali su izrazito jaki iako traju vrlo kratko, između 30 mikrosekundi i 9 milisekundi, a oslobađaju nevjerovatno veliku količinu energije, ekvivalentnu onome što naše Sunce oslobodi tokom jednog dana. Kao njihov izvor, prošle godine je detektovana patuljasta galaksija udaljena više od tri milijarde svjetlosnih godina, a sada su naučnici otkrili još stvari o neuobičajenim uslovima u kojima se rađaju signali.

“Signali su izrazito polarizovani, i dolaze iz okoline koja sadrži izrazito jako magnetsko polje. Takođe, signale smo detektovali na višoj frekvenciji nego do sada. Kada radio talasi prolaze kroz magnetsko polje dolazi do njihove ‘rotacije’, pojave poznate kao Faradajev efekat ili rotacija. Rotacija je jača što je jače magnetsko polje, a za ove signale je najjača ikada izmjerena. To nam ukazuje da signali dolaze iz dva potencijalna izvora: ili iz blizine masivne crne rupe ili pak iz moćne nebule, interstelarne magline ili oblake prepune vodonika, helijuma i drugih joniziranih plinova u kojima se rađaju zvijezde”, piše u studiji koju je objavio naučni časopis Priroda.

Ali, i to otvara nova pitanja jer ako je riječ o izvoru bliskom crnoj rupi, kaže Džejson Hesels sa Univerziteta u Amsterdamu, nije jasno kako bi takva crna rupa uopšte mogla da egzistira unutar patuljaste galaksije.

“Što se direktnog izvora tiče, smatramo da je riječ o pulsaru, neutronskoj zvezdi koja emituje elektromagnetsko zračenje”, rekao je Hesels.

Saglasni su da radio signali dolaze iz vrlo neuobičajenih uslova, gdje se mijenjaju vrlo jaka i vrlo slaba magnetska polja, što ih je sve nagnalo da razmišljaju o blizini crne rupe.

Naučnik Višal Gajar, koji radi na projektu SETI (potraga za vanzemaljskom inteligencijom), napomenuo je da ne treba odmah isključiti mogućnost da signal dolazi od vanzemaljaca, tj. od inteligentnog života iz dubokog svemira.

“Trudimo se da pratimo kako se svojstva pražnjenja mijenjaju kroz vrijeme, da bismo shvatili koja je hipoteza tačna – ona da je riječ o neutronskoj zvijezdi pored crne rupe, ili o neutronskoj zvijezdi unutar nebule”, kaže Hesels.

Ž.N.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!