Ovo je sve što znamo o revolucionarnom Androidu P

tel.jpg

Google je upravo u opticaj pustio preview verziju Androida P koja, iako je namjenjena developerima, pruža odličan uvid u budućnost korisničke verzije najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema na svijetu.

Google je najnoviju verziju Androida P izbacio više od mjesec prije zvaničnog predstavljanja tokom događaja Googel I/O u maju.

Ova verzija operativnog sistema napravljena je prije svega za developere, što ne znači da u njoj nema stvari koje su zanimljive za prosječne korisnike.

Android dobija prvi zub

Čuveni ‘zub’, rezervisan za senzor kamere koji smo vidjeli na Essential PH-1 i iPhoneu X dolazi i na Androide.

Na tržištu već postoji niz uređaja koji imitiraju Appleovo dizajnersko rješenje do te mjere da je Google odlučio cijelu stvar zvanično da podrži u novom operativnom sistemu.

Prema zvaničnom dokumentu, developeri će automatski moći da promjene visinu statusne trake kako bi izbjegli isjecanje teksta. Naravno, ako to žele, mogu da programiraju softver tako da sadržaj ‘okružuje’ zub.

Programeri u oba slučaja hardversku izbočinu mogu da simuliraju i na uređajima koji je nemaju.

Novi hrabri dizajn

Iako Google ništa o tome ne priča, estetska strana novog Androida P doživjela je prilični pomak od Orea.

Dolaze kvalitetniji podsjetnici

Google je konačno odlučio da unaprijedi podsjetnike. Android P uvodi podršku za veći broj informativnih podsjetnika iz aplikacija za razgovor.

Poruke ćete videti u kontekstu razgovora, poslati pametne odgovore i pregledati primljene slike odmah u notifikacijama.

Tu je i podrška za više kamera

Veliki broj uređaja sa Androidom dolazi sa više kamera, ali u većini slučajeva koriste predinstalirane aplikacije za njihovo korišćenje.

Anrdoid P uključuje predugrađenu podršku za sisteme sa više kamera. To znači da ćemo moći da koristimo funkcije poput zooma ili bokeha u okviru aplikacija poput Instagrama, piše tportal.hr. Naravno, ako te aplikacije podržavaju tu funkciju.

Android P dolazi sa ugrađenom podrškom za profil HDR VP9, koji će olakšati gledanje HDR filmova ili strimovanje na uređajima koji podržavaju HDR.

Tu je i podrška za HEIF. HEIF je efikasan sistem za kompresiju fotografija koji je popularizovan Appleovim iOS-om 11.

On fotografije može da smanji na manje od pola njihove veličine, a da ne ugrozi njihov kvalitet.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!