Pronašli dokaz o „jezeru“ na Marsu

Naučnici su pronašli dokaz postojanja tekuće vode na Marsu, javlja BBC.

(Foto pixabay.com) ilustracijaFoto: (Foto pixabay.com) ilustracija

Navodno, „jezero“ se nalazi ispod ledene južne polarne kape Marsa. Prethodna istraživanja su rezultirala mogućim znakovima postojanja tekuće vode na površini Marsa, ali je ovo prvi znak postojeće vode na planeti.

NASA-in rover Curiosity je istraživao dna jezera na površini Marsa u kojima se nekada nalazila voda, međutim, klima planete je postala hladnija zbog rijetke atmosfere, zbog čega je većina vode ostala zarobljena u ledu.

Do otkrića se došlo korištenjem Marsisa, radarskog instrumenta, koji se nalazi u orbiteru Mars Express.

„To vjerovatno nije veoma veliko jezero, ali se zaista radi o vodi, jezeru, a ne nekoj otopljenoj vodi koja ispunjava prostor između stijena i leda, što se događa u nekim glečerima na Zemlji“, izjavio je profesor Roberto Orosei iz Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku, koji je ujedno i vođa studije.

Radarski instrumenti poput Marsisa analiziraju površinu i nešto ispod nje slanjem signala i analiziranjem onoga što se od nje odbija.

Međutim, ovo otkriće još uvijek ne znači ništa za život, jer temperatura i hemijski sastav vode mogu predstavljati problem za potencijalne organizme na Marsu. Kako bi ostala u tečnom stanju u uslovima temparature između minus 10 i minus 30 Celzijevih stepeni, voda vjerovatno sadrži rastopljene soli.

Karakteristike jezera trebaju biti potvrđene daljim istraživanjem.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar