Prva izraelska svemirska letjelica spremna za let na Mjesec

20180102_2_27878411_29432178-768x512.jpg

Prva izraelska svemirska letjelica koja bi trebalo da sleti na Mjesec biće lansirana u decembru, najavila je Inicijativa SpejsIL.

Izraelski mediji prenose da je planirano da letjelica sleti na Mjesec 13. februara, nakon dvomjesečnog putovanja.

Inicijativa SpejsIL (Space IL) učestvuje u Gugl takmičenju da se prizemlji prva privatno finansirana svemirska letjelica bez posade na Mjesec.

Izgradnja letjelice počela je 2013. godine u saradnji sa izraelskom Aeronautičkom industrijom. Biće lansirana na raketi “Falkon 9” koju je izgradila kompanija Spejs X (SpaceX) Ilona Maska.

Odvojiće se od lansirne rakete na visini od 60.000 kilometara iznad Zemlje i ući u orbitu koja će se postepeno širiti dok letjelicu na zahvati Mjesečeva teža.

Biće to, kako je rekao direktor SpejsIL-a Ido Antebi, najmanja letjelica koje je ikada sletjela na Mjesec.

Prečnik joj je dva metra, a metar i po je visoka. Težiće 585 kilograma pri lansiranju, a pri slijetanju 180 kilograma pošto će potrošiti veći dio goriva.

SpeijsiL se nada da će Izrael biti četvrta zemlja na svijetu poslije SAD, Rusije i Kine koja će poslati svemirski brod na Mjesec.

Inicijativa osim tehnološkog dostignuća ima za cilj da podstakne interes za svemir i nauku među Izraelcima, posebno mlađim genearcijama i ohrabri ih da studiraju tehničke nauke i matematiku.

SpejsIL osnovala su 2010. tri mlada inženjera da učestvuju u takmičenju pod sponzorstvom Gugla, koje je prvobitno predviđalo nagradu od 20 miliona dolara za prvu grupu takmičara koji bi prizemljili letjelicu na Mjesec.

Letjelica će imati i naučnu misiju da otkrije tajnu magnetizma stijena na Mjesecu. To se radi u saradnji Naučnom institutom Vajcman u Rehovotu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar