Rusija počela blokadu „Telegrama“

Rusko regulatorno tijelo za komunikacije saopštilo je danas da je počelo primjenu zabrane popularne aplikcije za poruke Telegram.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Telekom provajderima naloženo je da blokiraju rad Telegrama u Rusiji pošto je sud prošle nedjelje podržao vlasti koje traže da se ta aplikacija ne koristi u zemlji dok ne da ključ za dešifrovanje podataka.

Ruske vlasti navode da su Telegram, koji je razvio ruski preduzetnik Pavel Durov koristili nasilni ekstremisti. Kompanija smatra da ruska obavještajna služba FSB krši prava korisnika.

Telegram je na kratko bio nedostupan danas popodne, ali je kasnije tokom dana ponovo bio onlajn. Durov je prošle nedjelje rekao da će najnovije verzije te aplikacije imati ugrađene odlike kojim će moći da se zaobiđe blokada.

„Mi smatramo da je odluka da se blokira aplikacija neustavna i mi ćemo nastaviti sa njenim radom“, rekao je on u saopštenju objavljenom danas preko društvenih mreža.

Zbog odlika za zaštitu privatnosti servis za poruke Telegram koriste mnogi ruski zvaničnici. Kremlj ga je koristio za organizovanje zajedničkih poziva sa novinarima.

Iz kancelarije ruskog predsjednika saopšteno je danas da će sada koristiti drugu aplikaciju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!