Satelitima predviđaju podizanje nivoa mora

#GlobalnoZagrijavanje #GlobalnoOtopljavanje

Nova baza podataka pruža naučnicima precizniju sliku rasta nivoa mora. Uz pomoć satelitskih snimaka i podataka, klimatski stručnjaci mogu da mapiraju brzinu i kretanje santi leda i glečera širom svijeta, u stvarnom vremenu. Kako globalne temeperature vazduha rastu, led i glečeri se ubrzano tope, što dovodi do podizanja nivoa mora.

Foto: glasamerike.net

Baza podataka pomaže naučnicima da bolje razumijeju kako se ledene površine mijenjaju širom planete i kako to utiče na nivoe more. Projekat finansiran od strane NASA-e, pod nazivom „GoLive“, je rezultat saradnje istraživača NASA-e i Univerziteta Aljaske i Kolorada, piše Glas Amerike.

“Glečeri na Arktiku reaguju na veoma komplikovane i interesantne načine. Oni se ne ubrzavaju i usporavaju svi u isto vrijeme. Neki imaju sezonske cikluse. Drugi odjednom nabujaju poslije nekoliko godina mirovanja i gomilanja vode na dnu glečera. Onda odjednom glečer počne da plovi niz dolinu mnogo brže”, kaže Ted Skembos, istraživač sa Univerziteta Kolorada.

Za potrebe ovog projekta se koriste snimci i podaci sa američkog satelita Landsat 8, koji prikuplja slike cijele površine Zemlje, svakih 16 dana. Klimatolozi upoređuju slike leda i glečera.

“Uspijevamo da pratimo kretanje leda svuda na svijetu tako što upoređujemo kako su se glečeri promijenili između dvije slike. To nam otvara mogućnost da razumijemo gdje su najveći efekti tih promjena na svijetu, i kako se te promjene dešavaju”, dodaje Skembos.

Tim “GoLive-a” je za potrebe pravljenja mape napravio softver, koji prati suptilne promjene na površini naše planete, kao što su neravnine ili formacije u obliku dina, koje se kreću ka okeanima.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!