Sjutra pomračenje Mjeseca, najduže u ovom vijeku

Posljednjeg vikenda u ovom mjesecu, u noći između 27. i 28. jula, dogodiće se veliki nebeski spektakl – potpuno i najduže pomračenje Mjeseca, koje će početi od 21.30 i trajaće do 00.20.

ilustracija (foto: pixabay.com)Foto: ilustracija (foto: pixabay.com)

Drugo pomračenje Mjeseca u ovoj godini biće vidljivo u velikim dijelovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike. Iz Crne Gore pomračenje Mjeseca će moći da se posmatra u trajanju od gotovo pet i po sati, a totalno pomračenje će trajati sat i 43 minuta.

Inače, pomračenje Mjeseca se događa prilikom ulaska Mjeseca u Zemljinu sijenku.

Najduže dosadašnje pomračenje Mjeseca trajalo je 6.30 sati

Pomračenje Mjeseca će moći da se posmatra u trajanju od gotovo pet i po sati, a totalno pomračenje će trajati sat i 42 minuta.

Te večeri, 27. jula Mjesec će se pojaviti u 20:01, a pomračenje će početi u 22:24. Puno pomračenje će početi u 21:30 a vrhunac će dostići u tačno 22:21 sati. Tada bi trebalo da pogledate u nebo ako već nemate vremena da cijelo veče posvetite ovom spektaklu.

Na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.

Osim potpunog pomračenja Mjeseca, iste noći Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju pa će uslovi za posmatranje Marsa biti savršeni.

Takođe, Mars će se u julu u i avgustu na nebu isticati svojim sjajem i u tom razdoblju će biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!