Šta će se dogoditi kada nestane Sunce?

header_sun-main.jpg

I pored toga što možda djeluje neverovatno, Sunce će u nekom trenutku umrijeti, odnosno nestati. Do sada, međutim, niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi šta može da uslijedi pošto se to dogodi…

Tim naučnika sa Univerziteta u Mančesteru sproveo je istraživanje u kome su otkrili da će se, jednom kada Sunce nestane, sav njegov vodonik u periodu od pet milijardi godina pretvoriti u ogroman sjajni presten sačinjen od prašine i gasa.

Tu pojavu astrolozi nazivaju planetarna maglina (ili planetarna nebula). Ona bi mogla da se proširi na sve do Venerine orbita, a možda i dalje.

Planetarna maglina bi mogla da izgleda ovako

“Planetarna maglina je nešto najljepše što može da se primijeti na noćnom nebu. Lijepo je znati da će Sunce jednog dana postati nešto tako lijepo, čak i ako mi ne budemo tu da uživamo u prizoru”, kaže jedan od istraživača doktor Albert Ziđilstra.

Maglina će biti vidljva oko 10 od 20 hiljada godina, i kada se raspadne, od nje će nastati mnogo sirovog materijala za stvaranje velikog broja novih zvijezda i planeta, što zvuči kao zaista “epski oblik raciklaže”.

Naučnici su do ovih zaključaka došli nakon što su stvorili čitav niz kompjuterskih modela i analizirali koliko brzo su zvijezde u stanju da se zagrijevaju prije nego što se raspadnu, piše Indipendent.

Prethodno se vjerovalo da je Sunce previše malo da bi stovorlo nebulu, ali su nova proučavanja pokazala da ono moći da proizvede sasvim dovoljno toplote da bi, na kraju, do toga došlo.

“Došli smo do zaključka da će zvijezde čija je masa 10 odsto manja od mase Sunca proizvesti prozračniju maglinu, a zvijezde sa masom i do tri puta većom od sunčeve mnogo svjetlije nebule”, zaključio je doktor Ziđilstra.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!