Šta CIA misli o anti-virus programu?

#Vikiliks #Cia

Na 8.000 strana navodnih hakerskih podataka CIA-e, koje je objavio Vikiliks, između ostalog se nalaze i ocjene nekih od najpopularnijih anti-virus programa.

Foto: Beta/AP

Tako na primjer za popularni program Avira, CIA-in haker kaže da je „tipično lak za izbjegavanje“. Njemačka kompanija je u saopštenju rekla da je popravila „malu ranjivost“ samo nekoliko sati nakon što je Vikiliks objavio dokumenta.

Kada je u pitanju anti-virus Komodo, CIA ima oprečne komentare. Jedan haker CIA-e kaže da je Komodo „veliki bol u pozadini. Hvata sve dok mu ne kažeš da prestane“. Ipak, on tvrdi da verzija šest nije toliko efikasna. Predstavnici Komoda su izjavili da je trenutno aktuelna verzija 10, u kojoj su popravljeni svi propusti.

Kasperski lab je jedan od vodećih proizvoda kada je u pitanju zaštita vašeg kompjutera, ali on vas možda neće zaštiti od CIA-e. Greška u kodu nam omogućava da prevaziđemo zaštitu Kasperskog“ pisao je haker. Osnivač Judžin Kasperski je odbacio taj komentar, i izjavio da je greška koju je pronašla CIA popravljena prije nekoliko godina.

CIA je izgleda imala „veoma sladak“ trik kojim je porazila i AVG, a holandska kompanija Avast, vlasnik AVG-a, izjavila je da priprema saopštenje.

Možda najlošije komentare dobio je finski F-sekjur, koji je haker opisao kao „proizvod nižeg ranga koji nam pričinjava minimalne probleme“. F-sekjur je u saopštenju istakao da je na drugim mjestima opisivan kao ozbiljna prepreka napadima i postavio pitanje zašto CIA nije upozorila softverske kompanije na greške u njihovim anti-virus programima.

Najviše problema hakerima CIA-e pričinio je rumunski Bitdefender. „Jao, probali smo i ovo. Bitdefender je još ljut“, pisali su hakeri. Jedini komentar Mariusa Butekija iz Bitdefendera bio je „mi detektujemo CIA-ine alate“.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!