Svemirski otpad opasnost po satelite

#Svemir

Višedecenijsko gomilanje otpada koji je napravio čovjek u orbiti Zemlje ugrožava svemirske letove i satelite koji su ključni za vremensku prognozu, vazduhoplovni saobraćaj i globalne komunikacije.

ilustracija

Vjeruje se da se više od 750.000 djelova većih od jednog centimetara već leti oko Zemlje, a svaki od njih bi mogao da teško ošteti, pa čak i uništi satelit. Neki od tih objekata kreću se ogromnim brzinama, i do nekoliko hiljada kilometara na sat.

U Njemačkoj su se ove sedmice sastali stručnjaci iz cijelog svijeta da bi razgovarali o opasnostima koje predstavlja svemirski otpad i mogućim rješenjima tog problema.

Stručnjaci kažu da bi taj problem mogao dodatno da se pogorša pošto će privatne kompanije tokom narednih godina poslati veliki broj novih satelita u svemir, ako ne budu preduzeti koraci za smanjivanje svemirskog otpada.

Luisa Inosenti iz Evropske svemirske agencije izjavila je danas da se planira prva misija za sakupljanje svemirskog otpada. Taj zadatak je veoma kompleksan, dodala je Inosenti, jer bi neuspjeh misije mogao da pogorša problem stvaranjem više otpadaka.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!