Toplotni talas u Evropi, novi znak globalnog zagrijavanja

Toplotni talas koji je trenutno zahvatio Evropu predstavlja „nedvosmisleni znak“ klimatskih promjena koje postaju „sve izvjesnije“, navodi se u danas objavljenoj preliminarnoj studiji naučnika svjetske mreže o vremenskim prilikama.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Od početka toplotnog talasa koji je zahvatio sjevernu hemisferu prije nekoliko nedjelja, naučnici ističu da taj talas odgovara ranije predstavljenom modelu o klimatskim promjenama.

Naučnici su ipak upozorili da globalno gledano jedan klimatski poremećaj ne može da se pripiše samo ekstremnim vremenskim prilikama jer postoje i drugi faktor kao što je ljudski faktor.

Istraživači su ispitivali klimatske modele i zaključili da trenutni toplotni talas zabilježen u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj odgovara tom modelu klimatskim promjena koje su sve izvjesnije.

„To je nedvosmisleno znak klimatskih promjena. Ono što se smatralo ekstremno toplom situacijom postaće uobičajeno vrijeme, a u nekim slučajevima već i jeste“, rekao je naučnik Frederik Oto.

Mreža WWA već je prošle godine navela da je toplotni talas u ljeto 2017. godine bio takođe znak određenih klimatskih promjena.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!