U Amazonu otkrivena 381 nova vrsta

#Amazon

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Foto: pixabay.com

Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

U izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog Mamiraua instituta za održivi razvoj, objavljenog u Sao Paulu, navodi se da se vrste otkrivane u prosjeku na svaka dva dana.

Autori izvještaja upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i sječu šume.

„Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja prije nego što uopšte saznamo za njih“, rekao je Melo.

Pročitajte još:   Ovo morate pogledati: Pušenje pretvorili u zdravu naviku

Izvještaj se pojavio u vrijeme oštre debate u Brazilu u vezi vađenja rude u prirodnim rezervatima.

Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsjednik Mišel Temer su protivnici opisali kao „najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina“. Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svijetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla.
Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!