U Amazonu otkrivena 381 nova vrsta

#Amazon

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Foto: pixabay.com

Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

U izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog Mamiraua instituta za održivi razvoj, objavljenog u Sao Paulu, navodi se da se vrste otkrivane u prosjeku na svaka dva dana.

Autori izvještaja upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i sječu šume.

„Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja prije nego što uopšte saznamo za njih“, rekao je Melo.

Izvještaj se pojavio u vrijeme oštre debate u Brazilu u vezi vađenja rude u prirodnim rezervatima.

Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsjednik Mišel Temer su protivnici opisali kao „najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina“. Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svijetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla.
Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!