Učenici OŠ “21. Maj” iz Podgorice razgovarali sa astronautima

#Tehno&Nauka #Astronauti #Oš“21.Maj” #Razgovor

CDM.jpg

Upravo je završen direktni radio kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom tokom kojeg su učenici Osnovne škole “21. Maj” imali priliku da im sagovornik iz svemira bude astronaut Joe Acaba, član posade koja se trenutno nalazi na svemirskoj stanici.

Ovu nesvakidašnju telekomunikacionu radi vezu uspostavila je ekipa Radio kuba “Podgorica” koji već skoro 70 godina realizuju interesantne i vrlo složene projekte iz oblasti telekomunikacija, elektronike i IT tehnologija.

Današnji poduhvat je temeljno pripreman i bio je vrlo zahtjevan, kažu iz ove radio stanice.

Trebalo je obezbijediti sistem za praćenje same stanice koja se kreć brzinom od oko 28.000 km /h pa je Doplerov efekat izražen i na frekvencijama na kojima su podgorički radio-amateri uspješno uspostavili vezu.

Za ovu priliku je pripremljen specijalni nosač antena sa motorima koji su ih usmjeravali po dvije ose tako da su potpuno pratile putanju svemirske stanice a elektronske kontrolere koji su upravljali motorima su napravili kolege iz univerzitetskog Radio kluba “Student”- 4O6GAS.

Sva oprema: primopredajnici, viskokfrekventni pretpojačavači i pojačavači, antenski sistem i audio dio su radili besprekorno, u svemu prema planu tako da je čujnost bila odlična.

Tokom desetak minuta , koliko je stanica bila u radio horizontu opreme učenici sedmog i osmog razreda, njih 17 su uspjeli da astronautima postave po jedno pitanja na koje su dobili odgovore.

Konverzacija je odvijala na engleskm jeziku i učenici su pokazali odlično. Školski hol u kom je instalirana oprema je bio pun đaka i rditelja.

Ovaj poduhvat je realizovan u okviru manifestacije “Dani nauke” u kojoj Radio klub tradicionalno učestvuje a glavni cilj je promocija i popularizacija nauke i radio-amaterskihdjelatnosti.

Američka svemirska agencija NASA je kontak učenicima iz Podgorice opredijelila na osnovu uspješne aplkacije škole “21. Maj” i Radio kluba “Podgorica” u planetarnom projektu ARISS.

Manfestaciju je pratila i ministarka nauke Sanja Damjanović, predstavnici Direktorata za mlade i drugi gosti.

M.B

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!