You Tube uklanja sve video sadržaje ekstremista

#Računari #Ekstremisti #VideoSnimci #Youtube

youtube1.gif

Google je proteklih mjeseci počeo da uklanja s YouTube-a sve ekstremističke video sadržaje, što predstavlja značajni odmak od dosadašnje politike kompanija koje vode društvene mreže, a posljedica su sve snažnijeg pritiska vlada.

Novom politikom obuhvaćeni su video sadržaji u kojima se prikazuju pojedinci i grupe koje su SAD ili britanska vlada proglasile terorističkima, a u njima nema nasilja i govora mržnje koji je već ranije zabranjen na You Tube-u.

Predstavnik YouTube-a, koji zbog sigurnosti nije želio da bude imenovan, potvrdio je da se radi o novoj politici kompanije ali nije želio da odgovori kada je počela da se primjenjuje.

YouTube je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje video sadržaja, a novom politikom želi da obuhvati i druge militante koji bi pokušali da učine isto.

Među uklonjenim snimcima su stotine videa ubijenog Anvara al-Avlakija, koji je regrutovao nove pripadnike al Kaide svojim predavanjima o istoriji islama. Radi se o snimcima predavanja nastalih mnogo pre nego što je počeo da poziva na nasilje protiv SAD.

Vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama vrše pritisak na YouTube da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremistima jer smatraju da takva propaganda radikalizuje gledaoce i doprinosi smrtonosnim terorističkim napadima.

EU i SAD ove su godine zaprijetili posljedicama kompanija koje ne reaguju, a Njemačka je u junu usvojila zakon koji predviđa novčane kazne za društvene mreže koje odmah ne uklone govor mržnje i koje se kreću do 50 milona eura.

Do sada je You Tube zastupao stav da je dovoljno huškačke ekstremističke video sadržaje označiti upozorenjima i onemogućiti njihovo povezivanje s reklamama kako ne bi mogli da stvaraju prihode autorima snimaka.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!