Za Hokinga je vještačka inteligencija najgori događaj u istoriji civilizacije

#Tehno&Nauka #StivenHoking #VještačkaInteligencija

ap_17065490488623_wide-5d6132e228272e2505c7ad005ebbef2f27f7ac6b.jpg

Na nedavnom Web Summitu u Lisabonu, naučnik Stiven Hoking ponovio je svoja razmišljanja u vezi sa vještačkom inteligencijom, upozorivši da bi ona mogla da postane “najgori događaj u istoriji naše civilizacije” ukoliko se otrgne kontroli.

“Razvoj vještačke inteligencije mogao bi tako, na primjer, da utiče na razvoj moćnog autonomnog oružja koje bi moglo da postane alat koji će koristiti manjina za ugnjetavanje većine”, smatra naučnik.

Upravo protiv takve upotrebe vještačke inteligencije, odnosno AI robota koji bi bili korišćeni u ratovima i koji će sami odlučivati o metama napada, zalažu se brojni naučnici, stručnjaci za robotiku i vještačku inteligenciju. Oni su potpisali peticije u kojima traže zabranu razvoja takvog autonomnog naoružanja.

Kako bi ipak izvukli najbolje od AI, poput korišćenja njenog potencijala da izliječi bolesti, ili ispravi štetu koju su ljudi nanijeli Zemlji, Hoking kaže da je potrebno sprovesti još istraživanja, dok bi naučnici trebalo što više da razmišljaju o uticaju vještačke inteligencije na našu planetu i naše živote.

“Možda bi svi na trenutak trebalo da zastanu i usmjere razmišljanje ne samo na stvaranje vještačke inteligencije koja će biti sposobna i uspješna, već i o načinima na koji AI može da doprinese opštoj društvenoj koristi”, zaključio je Hoking.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!