Zakerbergov partner priznaje da je Facebook zloupotrijebio ranjivost ljudske psihe

#Računari #DruštveneMreže #Facebook #ŠonParker

gettyimages-129498573.jpg

Osnivači Facebooka znali su od samog pokretanja te stranice da stvaraju nešto što zloupotrebljava ranjivi element ljudske psihe, otkrio je jedan od osnivača te kompanije Šon Parker.

“Kada je Facebook uzimao maha, ljudi bi mi prilazili i govorili ‘Ja nijesam na društvenim mrežama”, ispričao je Parker, koji je tada formalno bio predsjednik kompanije.

“Ja sam im govorio: ‘Ok. Ali, znaš, bićeš!’ Onda bi mi oni rekli, ‘Ne, ne. Previše cijenim svoje interakcije u stvarnom svijetu. Cijenim trenutak. Cijenim prisustvo. Cijenim intimu’. A ja bih im rekao ‘Kad-tad ćemo te uhvatiti’”, dodao je Parker.

Parker ističe da tada nije shvatao posljedice onoga što je govorio i da nije imao svijest o ‘nepredvidivim posljedicama’ do kojih dolazi kada mreža naraste na više od dvije milijarde korisnika.

“Doslovno mijenja vaš odnos s društvom, sam odnos među ljudima. Vjerovatno na čudan način utiče na produktivnost. Ko zna šta radi mozgovima naše djece”, priznaje on.

Parker je objasnio da je glavni cilj osnivača Facebooka bio ‘da zgrabe što više korisničkog vremena i pažnje’.

Takav pristup, prema njegovim riječima, je doveo do stvaranja dugmeta ‘like’, koji korisnicima pruža ‘malu dozu dopamina’ svaki put kada dobiju lajk, što ih podstiče da objave još više sadržaja, što dovodi do još većeg broja lajkova i tako unedogled.

“To je povratna petlja društvenog potvrđivanja, nešto što bi haker poput mene mogao da smisli, jer zloupotrebljavate ranjivost ljudske psihe”, rekao je Parker, koji je i jedan od osnivača Napstera.

Parker se Facebooku pridružio 2004. godine, pet mjeseci nakon njegovog pokretanja. Marka Zakerberg je kasnije za Parkera govorio da je bio “ključna osoba koja je pomogla Facebooku da iz studentskog projekta preraste u stvarnu kompaniju”.

Zahvaljujući svojem kratkom radu za Facebook, njegova imovina danas je vrijedna više od 2.6 milijardi dolara.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!