Ako je porođaj pred vama, ovo obavezno imajte u vidu

Za mnoge žene koje po prvi put postaju mame,  briga oko toga kako će pregurati porođaj, baca sjenku na vrijeme tokom trudnoće. Tako nesvjesno stvaraju pretjeran stres, a to ih sprječava da do kraja uživaju u ovom zaista posebnom periodu za svaku ženu.

Naravno da porođaj nije lak, ali postoje mnogi načini da pregurate sve kako treba, medicinski i psihički.

Evo nekih saznanja koja vam u tome mogu pomoći:

Ukoliko porođaj traje dugo, to nikako ne znači da ćete sve vrijeme imati kontrakcije. Iako se porođaj računa od trenutka kada ste dobili prvu kontrakciju, posle može proći i par sati bez njih.

U početku, vaše kontrakcije mogu biti toliko slabe da nećete ni znati da ih imate. Bol će se povećavati postepeno. To  će vam dati dovoljno vremena da se naviknete na saznanje da je vaš porođaj počeo, umjesto da vas obuzme panika.

Oporavak od porođaja može biti teži nego sam porođaj. Imajte to u vidu, kako biste imali što manji strah od tog trenutka. Sasvim je prirodno da, ukoliko su vas npr. šili posle vaginalnog porođaja, a naročito nakon carskog reza, da će vas sve boljeti.  Ipak, imajte u vidu da će i to proći.

Kako se ne biste dodatno plašili unaprijed  svega što dolazi i nakon porođaja, znajte da postoje različita pomagala, koja će vašem tijelu pomoći da se lakše oporavi: mrežasti donji veš, npr.

Znajte i to da je svaki porođaj priča za sebe: neki traje duže, neki kraće. Svakom je prag tolerancije na bol drugačiji. Ono što je važno jeste da se unaprijed pripremite. Ono što je pod obavezno je da sa svojim partnerom razgovarate unaprijed na ove teme.

Zvučaće poput fraze, ali i ako porođaj bude nešto bolniji, trenutak kada ugledate svoju bebu i uzmete je u naručje onako znojavi i iscrpljeni, učiniće da momentalno zaboravite na bol.

Buduće mame, samo hrabro. Srećno!

Foto: Bellybelly.com.au

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!