Boje zidova utiču na ambijent prostorije

Boje zidova u kući prostor čine prijatnim, većim i ispunjavaju ga pozitivnom energijom. Nije lako izabrati prave nijanse, a nije rijetko da upravo pogrešna boja, prostorije učini mračnim i malim. Takav ambijent nije poželjan nigdje, naročito u kući.

Dnevni boravak, kuhinja, kupatilo ili spavaća soba, trebaju biti prozračne, svijetle i prijatne. Kako bi u njima odmarali, možda obavljali neke poslove, ili se punili pozitivnom energijom.

Namještaj, pogled koji se pruža sa prozora i umjeren broj stvari u prostoriji (npr. knjiga, ukrasnih predmeta) mogu doprinjeti uživanju u sopstvenom domu. Ukoliko većinu prostora zauzmu razne stvarčice, dobija se utisak da je soba premala, pa je i manje prijatna za boravak. Osim svega navedenog, na ambijent koji se stvara u domu utiču i boje zidova. Evo kako pravilno izabrati i koje su to najpopularnije boje. Trik pitanje. Šta mislite, da li su najpopularnije ujedno i pravi izbor?

Foto: https://www.minimagazin.info

Bjela

Bjela boja je univerzalna i najčešće korišćena. U kući, počev od zidova, komada namještaja, kuhinjskih elemenata, i tako redom do omiljene šolje za kafu i cvijeća u dnevnom boravku. Iako na bijelu nailazimo svuda, ona ne spada u osnovne boje. Tu poziciju imaju crvena, plava i žuta. Bjela se posmatra kao boja mladosti, čistoće i savršenstva. Možda su ovo razlozi koji je čine učestalom u svakom kutku doma. Spavaćoj sobi, kuhinji ili garderoberu.

Foto:  http://dizainall.com/hr

Crvena

Crvena je označena kao jedna od tri osnovne boje. Može se činiti previše upadnjivom ili jakom za prostor u kući, ali nije zadnji izbor. Zidovi u crvenoj boji Prostoriju mogu učiniti toplom i zanimljivom.Uz odgovarajući namještaj, ovo može biti pun pogodak. Dobar efekat se postiže i pri krečenju u dvije nijanse : crvene i bjele, ili neke druge boje. Kombinacija sa drugim bojama mimo bjele zvuči čudno, ali rezultati mogu biti sjajni. Inovativnost nije na odmet.

Foto: https://www.kurir.rs

Zelena

Na  prvi pogled, još jedan čudan izbor. Nastaje spajanjem plave i žute, te je jedan od aditiva primarnih boja. Dosta upadljiva, ali zavisno od nijanse, može izgledati lijepo u nekoj od prostorija u kući. Odličan izbor za dječiju sobu. Iako se gotovo po pravilu za sobe djevojčica koristi roza, a dječaka plava boja, zašto “robovati” pravilima. Ova boja kod hrišćana spada u liturgijske, a predstavlja i znak nade. Ako je do sada imala nepovoljan položaj u odnosu na ostale boje u kući, možda je vrijeme za promjenu.

Foto: http://saznajlako.com

Pomenute boje možete kombinovati sa drugim bojama, ili se odlučiti za različite nijanse. Kuća postaje dom kada u nju utkate ljubav i trud. Kada obraćate pažnju na detalje. Jedan od detalja su boje zidova. Ako je vrijeme da se neka prostorija okreči, razmislite. Koja boja, kombinacija ili nijansa je pravi izbor. Učinite vaš dom prijatnim mjestom. Mjestom od koga se teško rastajete, a kome se uvijek rado vratite.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar