Autentično zanimanje Janka Vujovića: Etno frizure kao čuvari tradicije

#JankoVujovic #starocrnogorskivremeplov #etno

Janko Vujović sa Cetinja svoj radni vijek posvetio je očuvanju crnogorske tradicije, na krajnje neobičan način – izradom etno frizura. Kako je za portal Crna Gora objasnio, na taj korak se odlučio kako bi oživio zaboravljeni duh stare Crne Gore.

– Izradom etno frizura bavim se već trinaest godina. Nekada je običaj u Crnoj Gori bio da žene nose dvije pletenice oko glave kao lozov vijenac. Loza je simbol potomstva i za Crnogorke najveća je kazna bila da im neko odsječe kosu i pletenice. Obično su glavu prekrivale crnom krpom, i  na vječni počinak ispraćane su sa felom na glavi i crnogorskom zlatnom robom- rekao je Janko Vujović.

Ističe da je jedan od rijetkih Crnogoraca koji se na ovaj način odlučio za očuvanje starih crnogorskih običaja.

-Valjda čovjeka odredi ono što vidi dok je dijete za cijeli život. Odrastao sam gledajući filmove o Tomu Sojeru, a svako od nas je ima po jednu tetku Poli. Za mene su životi moje babe Jelene, ali i  Đine, Mare i Milke…, bili inspiracija da se ne odreknem svojeg i da na ovaj način njegujem našu tradiciju. Vodio sam se crnogorskom poslovicom bolje prodadnut imanje no običaje- rekao je naš sagovornik.

Kaže da u Crnoj Gori ne vlada veliko interesovanje za etno frizurama.

-Izrada etno frizure i fotografisanje sa nošnjom i rekvizitima za kosu koštaju 50 eura. Što se tiče potražnje za izradom istih mogu da kažem da smo više puta pisali dopise kulturnim institucijama kako bi se promovisala ovakva vrsta zanata, ali niko iz tih institucija se nije udostojio da makar dva reda napiše i odgovori.  Veoma sam zahvalan Cetinjankama Anđeli Roganović, Jeleni Bošković i Ivani Vujović koje su prepoznale značaj mog rada izrazile želju da kao naše Crnogorke s felom na glavi i pletenicama imaju frizuru kao stare Crnogorke i Nebojši Čelebiću, talentovanom fotografu iz Podgorice – rekao je Vujović.

Dodaje da bi volio da se izrada etno frizura više promoviše u javnosti i kako bi u tome trebale da pomognu kulturne institucije, da bi svi zajedno makar jednim dijelom na najljepši način pomogli u očuvanju lijepih običaja kakvi su nekada bili u Crnoj Gori.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!