DANAS JE NIKOLJDAN: Izgovorite ove molitve za MIR, ZDRAVLJE I SREĆU!

Sveti Nikola obilježava se 19. decembra i veliki je čudotvorac, dobrotvor i zaštitnik djece i pomoraca. Valja mu se obratiti za sreću i zdravlje nas samih, ali i naših najbližih.

foto: svetigora.com

Na ovaj veliki dan, Svetog Nikolu, pravoslavni vjernici bi trebalo da se pomole velikom pravedniku, čudotvorcu, iscjelitelju, zaštitniku moreplovaca, djece i ribara, i da mu se obrate sa tri molitve.

Prva molitva:

“O, svehvalni i svečesni arhijereju, veliki čudotvorče, svetitelju Hristov oče Nikolaje, Božji čovječe i vjerni slugo, željeno biće, sasude izabrani, čvrsti stube Crkve, presjajni svetilniče, zvijezdo koja obasjavaš i osvetljavaš svu vaseljenu. Ti si pravednik, uzrastao si kao palma posađena u dvorima Gospoda svog, živio si u gradu Miru, mirom si zamirisao i izlivaš nepresušno miro blagodati Božje. Svojim putovanjem, presveti oče, more si osvetio, kada mnogočudotvorne mošti tvoje putovahu u grad Bari, da od istoka do zapada slave ime gospodnje. O, prekrasni i predivni čudotvorče, brzi pomoćniče, usrdni zaštitniče, predobri pastiru koji duhovno stado spasavaš od raznovrsnih opasnosti, tebe proslavljamo i tebe veličamo kao nadu svih hrišćana, izvor čudesa, pokrovitelja vjernih, premudrog učitelja, hranitelja gladnih, radost uplakanih, odjeću nagih, ljekara bolesnih, krmanoša moreplovcima, osloboditelja sužnjima, staratelja i zaštitnika udovica i sirotih, čuvara cjelomudrija, krotkog vaspitača djece, okrepljenje staraca, nastavnika postnika, odmor trudbenika, izobilno bogatstvo ništih i ubogih.

Usliši nas koji ti se molimo i pod okrilje tvoje pribjegavamo, zauzmi se za nas pred Višnjim, i svojim bogoprijatnim molitvama izmoli nam sve što je korisno po spasenje duša i tijela naših. Pomoću tvojom sačuvaj od svake nevolje svetu obitelj ovu, svaki grad i selo, i svaku hrišćansku zemlju, i ljude što u njima žive, jer znamo, znamo da molitva pravednoga može mnogo pomoći na dobro, a poslije preblagoslovene Djeve Marije mi tebe pravednika imamo kao zastupnika pred svemilostivim Bogom, i tvome usrdnom posredništvu i zastupništvu smireno pribjegavamo.

Preblagi oče, ti nas, kao budni i dobri pastir, sačuvaj od svih neprijatelja, pogibije, zemljotresa, grada, gladi, poplave, požara, pokolja, najezde tuđinaca. I u svim našim opasnostima i nevoljama pružaj nam ruku pomoći, i otvori nam vrata milosrđa Božjeg, jer smo zbog mnoštva nepravdi naših nedostojni gledati visinu nebesku, okovani smo okovima grijeha, te nikada ne satvorismo volju Stvoritelja našeg, niti održasmo zapovijesti Njegove.

Foto: Serbian History

Toga radi preklanjamo pred Tvorcem našim kolena skrušenog i smirenog srca našeg, i prosimo tvoje očinsko posredovanje pred Njim, pomozi nam, ugodniče Božji, da ne izginemo sa bezakonjima našim, izbavi nas od svakog zla i od svake napasti, uputi um naš, i ukrepi srce naše u pravoj vjeri, da bismo tvojim posredovanjem i zauzimanjem ostali nepotamanjeni ni ranama, ni opasnostima, ni pomorom, niti ikakvim gnijevom Sazdatelja našeg. I da tako u miru proživimo ovdašnji život, i udostojimo se vidjeti dobra na zemlji živih, slaveći Oca i Sina i Svetoga Duha, Jednog u Trojici slavljenog i obožavanog Boga, sada i uvijek i kroza sve vjekove.”

Amin.

Druga molitva:

“O, svesveti Nikolaje, prekrasni ugodniče Gospodnji, naš usrdni zastupniče, i svuda u nevoljama brzi pomoćniče, pomozi meni grešnom i utučenom u ovom sadašnjem životu, umoli Gospoda Boga da mi oprosti sve grijehe moje koje od mladosti svoje počinih u cijelom životu mom, djelom, rječju, mišlju i svim čulima svojim, i pri ishodu duše moje pomozi meni kukavnom, umoli Gospoda Boga, Sazdatelja svih tvari, da me izbavi vazdušnih mitarstava i vječnih muka, kako bih svagda proslavljao Oca i Sina i Svetoga Duha, i tvoje milostivo posredovanje, sada i uvijek i kroza sve vjekove.”

Amin.

Treća molitva:

“O, sveblagi oče Nikolaje, pastiru i učitelju svih koji sa vjerom pribjegavaju tvome zastupništvu, i usrdnom te molitvom prizivaju, brzo pohitaj, i izbavi stado Hristovo od vukova koji ga rastržu, i svetim molitvama svojim ogradi i sačuvaj svaku hrišćansku zemlju od pobuna, zemljotresa, najezde tuđinaca i međusobnog rata, od gladi, poplave, požara, pokolja i iznenadne smrti, i kao što si se smilovao na tri čovjeka što su bili u tamnici, i izbavio ih od careva gnijeva i posječenja mačem, tako se smiluj i na mene koji sam u tami grijehova umom, riječju i djelom, i izbavi me od gnijeva Božjeg i večne kazne, da bi mi, zbog tvog posredovanja i pomoći, i zbog Svoga milosrđa i pomoći, Hristos Bog podario da tih i bezgrešan život proživim u ovom svijetu, i da me izbavi stajanja s lijeve strane, a udostoji sa svima svetima stajanja s desne strane.”

Amin.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!