EU upozorava: Spineri mogu biti opasni za djecu

1841313.jpg

Igračka spiner, koja je prošle godine izazvala pravu epidemiju među djecom širom svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izvještaju o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica, nalik na propeler, može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao “zanimacija” za ruke.

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublaživanju stresa. Međutim, pošto spineri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavljaju rizik za djecu, jer se lako mogu domoći baterije i progutati je.

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nijesu ispunjavali evropske bezbjednosne standarde za igračke.

Komisija svake godine objavljuje izvještaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odjeće i kozmetike, do automobila i mašina.

Najčešće se, ipak, radi o igračkama, jer često imaju sitne delove kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije.

Najviše takvih proizvoda, čak 53 odsto prošle godine je proizvedeno u Kini, a 26 odsto ih je bilo iz EU.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!