Kada je dozvoljeno bušiti uši djetetu

dont-feel-guilty-about-piercing-your-baby-girls-ears.jpg

Mnogim roditeljima sasvim je prirodno da svojoj djevojčici, dok je još beba, probuše uši. Međutim, postoje i veliki protivnici koji upozoravaju na razne opasnosti, a neki idu i toliko daleko da kažu da je to “namjerno nanošenje tjelesne povrede”.

U nekim državama EU, na primjer u Njemačkoj, pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male djece. Naime, tako malo dijete ne može da da saglasnost, pa se bušenje ušiju smatra nanošenjem tjelesne povrede.

Čak je bilo i slučajeva koji su završili pred sudom, jedan tatu studio iz Kelna morao je jednoj trogodišnjoj djevojčici da isplati 70 eura za “pretrpljeni bol” jer je postupak bušenja bio “bolan i traumatičan”.

Pedijatri generalno upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane je “ulaz” za klice koje mogu da izazovu upale i to nakon što već rana zaraste. Sem toga, postoji realna opasnost da djeca za vrijeme igre povrijede uvo, odnosno iščupaju minđušu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da djeca nose minđuše od 12. godine. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom minđuša tvrdiće da je ta preporuka glupost. Treći, pak, tvrde da je dovoljno da dijete samo traži da mu se probuše uši.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!