Kako djeca vide razvod

o-KIDS-DIVORCED-PARENTS-facebook.jpg

U našoj kulturi je uobičajeno da roditelji veoma jasno pokazuju maloj djeci koliko ih mnogo vole. Na osnovu takvog ponašanja, djeca stiču doživljaj da su centar svijeta svojih roditelja, da je njihovim mamama i tatama najvažnije kako se ona osjećaju. I zato, kada se mama i tata odluče na razvod ili razdvajanje, djeca to mogu doživjeti veoma traumatično, prenosi Politika.rs.

Često se dešava da roditelji koji žive u potpuno nezadovoljavajućem braku ili vezi, odbijaju da se razvedu upravo kako ne bi svom djetetu uzrokovali traumu. Dilemu da li da dijete bude žrtva razvoda ili da oni budu žrtva lošeg braka, razrješavaju tako što žrtvuju sebe. Svaki razvod je veoma bolan za sve uključene, pa i za djecu, ali taj bol ne mora ostaviti negativne posljedice. Dijete ne mora biti žrtva razvoda i razvod ne mora negativno obilježiti njegovu buduću ličnost.

Djeca ne reaguju na neki događaj kao takav, već na ono značenje i važnost koje pripisuju tom događaju. Posljedice na osobu ne ostavlja događaj kao takav već njeni uopšteni zaključci o sebi, drugima i svijetu, nastali na osnovu tog događaja. I zato je veoma važno saznati kako razmišlja dijete čiji su roditelji u procesu razdvajanja. Što je dijete mlađe, pogrešni zaključci su vjerovatniji. Roditelji koji se razdvajaju treba razgovorom da pomognu djetetu da ne napravi takve zaključke koji će mu kasnije u životu štetiti.

Tipično je da djeca pogrešno preuzimaju odgovornost i sebe krive za razvod. Nije neuobičajeno da dijete razmišlja:

“Ja sam kriv što je tata otišao. Tata je otišao zato što me ne voli dovoljno. Da me je dovoljno volio, ostao bi sa mamom samo zato što mene voli. Da sam ja bio bolji dječak, on bi me više volio. Ovako je otišao zato što ja nisam bio dovoljno dobar”.

Pogrešno smatrajući da je roditeljska ljubav prema njima nešto što je sasvim dovoljno da mama i tata ponovo žive zajedno u slozi, djeca razdvojenih roditelja često ulaze u ulogu „porodičnog terapeuta” koji pokušava da ih ponovo spoji. A kako ne uspiju u tome, pored osjećanja krivice, dobijaju „dokaz” da nisu dovoljno dobri da bi zaslužili da ih mama i tata dovoljno vole.

Dijete može na različite načine izvoditi štetne zaključke o razvodu svojih roditelja. I zato je potrebno sa djetetom razgovarati, otkriti njegove greške u razmišljanju i ispravljati ih. Kada se odluče za razvod, roditelji na to treba da pripreme dijete, ali i da tokom i nakon razvoda sa njim često razgovaraju o tome šta doživljava. Kao što je patološki optužiti dijete da je krivo za razvod, patološki je kada roditelj koji ne želi razvod od djeteta očekuje da mu spasi brak.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!