Kako naučiti dijete da bude pozitivno

72020_deca_ff.jpg

U svijetu koji je pun negativnih stvari, nasilja i patnje, pozitivan stav može učiniti život bar na neki način lakšim. Iako je nemoguće u potpunosti kontrolisati životne događaje, možete kontrolisati svoje reakcije na ono što se dešava.

Ovakav stav omogućava vam da razvijete snagu kako biste se suočili sa životnim izazovima. Kada djeca razviju pozitivan stav rano u životu, pozitivno razmišljanje postaje navika koja može olakšati pritiske povezane sa odrastanjem.

Korak 1

Naučite svoju djecu da kontrolišu svoje unutrašnje monologe. Ovo su izjave koje oni konstantno ponavljaju sebi u svojim mislima, kao što su “ja sam loš u matematici. Nikada neću proći razred.” Pomozite im da zamijene ove negativne izjave navodeći glasno ili nečujno: “Možda imam težak period da razumijem matematiku, ali ću nastaviti da pokušavam i potražim pomoć od drugih, poput mojih nastavnika, roditelja i drugih učenika.”

Korak 2

Podsjetite svoju djecu da je pozitivan ili negativan događaj koji se dogodio u njihovim životima njihov izbor. Naučite svoju djecu koristeći primjer, kao što su: “Ljutiti se na nekoga je kao da pijete otrov, a očekujete da druga osoba pati.”

Korak 3

Pokušajte da kreirate pozitivno okruženje u vašem domu gledajući smiješne filmove, pričajući šale i priče. Objasnite svojoj djeci da se samo onda kada se smiju mogu se osjećati bolje.

Korak 4

Pružite djeci puno naklonosti u obliku ljubaznih riječi, zagrljaja i poljubaca.

Korak 5

Pomozite djeci da razviju hobije koji su dobri kako bi izgradili povjerenje. Možete, na primjer, ohrabriti svoje dijete koje ima divan glas, da uzima časove pjevanja kako bi svoj glas školovalo i time dovelo na još bolji nivo.

Korak 6

Podstičite svoju djecu da pišu dnevnik kako bi mogli nakon nekog vremena da vide svoje uspone i padove. Sve ono zbog čega su bili srećni i sve ono što ih je povrijedilo. Sigurno će negdje zapisati i šta su naučili iz toga što im se desilo.

Kada vaše dijete doživi razočarenje, zamolite ga da razmisli o lekcijama koje može naučiti iz iskustva kako bi izbjegli ponavljanje greške u budućnosti. Hvalite ga za pokazivanje zrelosti i prepoznavanje lekcije i za proaktivan pristup greškama umjesto da se zadržite na njima.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!