Koristite sodu bikarbonu kada perete veš

ovako-cete-najlakse-ocistite-masinu-za-ves_1432737587-1000x555.jpg

Soda bikarbona ima nevjerovatno dejstvo u čišćenju kuće i pranju veša, a evo kako sve možete da je iskoristite.

Obična soda bikarbona (natrijum-bikarbonat) takođe omekšava vodu, a može i da se konzumira, pogotovo prilikom napada kisjeline ili osjećaja težine u želucu nakon prejedanja.

Neizostavan je sastojak u pripremi domaćih preparata za čišćenje jer se omekšavanjem vode povećava upotrebljivost rendanog sapuna i praška za pranje veša.

Inače, tvrda voda zbog minerala koje sadrži, najviše kalcijuma i magnezijuma, otežava peglanje, ali i pranje veša jer se zbog tih minerala voda teže zagrijeva, troši se više sapuna i deterdženta, a vremenom se neminovno stvara kamenac u veš mašini.

Soda bikarbona odlična je i kao sredstvo za omekšavanje veša i uklanjanje neprijatnih mirisa jer sprečava razvoj bakterija koje te mirise uzrokuju.

Soda za čišćenje

Ova tzv. jača soda (natrijum-karbonat) ponaša se vrlo slično kao i obična soda bikarbona, samo ima još jače djelovanje pa se koristi za prirodno čišćenje.

Soda za čišćenje jako povećava baznost vode i omekšava je, a s obzirom na to da djeluje blago abrazivno, uklanja masne i ostale mrlje s odjevnih predmeta. Koristi se i za uklanjanje kamenca u kupatilima, toaletima i sa ostalih tvrdih površina.

Potrebno je otprilike 1 kg obične sode bikarbone da bi se postigao učinak 100 grama sode za čišćenje.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!