Muškarci, oprez: I vi imate svoj biološki sat!

Iako se dugo vjerovalo da je otkucavanje biološkog sata isključivo ženski problem, istraživanja pokazuju da razloga za brigu imaju i muškarci, te da ne bi trebalo predugo da  čekaju da postanu očevi.

Istraživači su otkrili da embrion koji je nastao nakon oplodnje spermom starijih muškaraca sporije raste, piše Daily Mail, a prenose 24 sata. Druga studija predstavljena u Američkom društvu za reproduktivnu medicinu je potvrdila činjenicu da sperma starijih muškaraca podrazumijeva više mutacija.

Takođe, stručnjaci iz Bostona, koji se bave in vitro oplodnjom, otkrili su da se embrioni stvoreni spermatozoidima muškaraca starijih od 50 godina dijele sporije i treba im više vremena da dođu u rani stadijum kada su spremni za implantaciju u matericu.

Za potrebe istraživanja pregledali su video snimke 3532 embriona koji su nastali od 527 parova. Embrioni starijih muškaraca, razvijali su se 35 posto sporije od oni stvorenih spermom muškaraca mlađih od 35 godina.

Kada su uzeli u obzir samo embrione koji su dospjeli do stadijuma spremnog za implantaciju, tada su oni nastali iz sperme starijih muškaraca bili 4,3 posto sporiji.

Dalja istraživanja Odsjeka za biomedicinska istraživanja pri Medicinskom univerzitetu Kornel, pokazala su kako je sperma starijih muškaraca sklonija razvijanju mutacija koje rezultiraju greškama u DNA. Kažu da sperma starijih ima abnormalan broj hromozoma u svakoj ćeliji – ili previše ili premalo. To je stanje koje se zove aneuploidija i umanjuje šanse za razvoj zdravog zametka.

Foto: www.thedailybeast.com

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!