Naučnici otkrili zašto djeca ne vole povrće

o-KID-EATING-VEGETABLES-facebook.jpg

Koliko ste puta pokušali da nagovorite svog mališana da pojede barem malo graška, boranije ili nekog drugog povrća?

Kako bi otkrili zašto djeca ne vole povrće, psiholozi sa američkog Univerziteta Jejl su sproveli istraživanje o tome kako se djeca ponašaju u blizini biljaka.

Naučnici su posmatrali mališane kako se igraju i ponašaju kada se u njihovoj blizini nalaze različiti predmeti te su shvatili da djeca ne uzimaju prirodne stvari kao što su biljke, već su im interesantnije plastične stvari.

Djeca su morala da biraju između dvije prirodne, dvije vještačke stvari i neka druga dva predmeta. Ono što je izazvalo pažnju naučnika jeste da su djeca oklijevala kada su trebala da dotaknu biljke.

Njihovo objašnjenje jeste da se djeca tako ponašaju od rođenja, odnosno da je to instinkt jer se boje eventualnih povreda ili trovanja biljkama i cvijećem.

Da bi roditelji uvjerili dijete da ipak jede povrće, psiholozi savjetuju da s adjecom razgovaraju o tome kako je određena biljka zapravo sigurna i zdrava za jelo.

Takođe, naglasili su i to da se djeca ne boje uvijek biljaka, već da ih odbijaju dodirnuti kako bi izbjegla eventualne povrede.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!