Kolumna nedjeljom: Novo vaspitanje

tacno.net

Prije svega: ako ti neko, dijete moje, nazove „Dobar dan“, nemoj mu uzvratiti pozdrav, nego mu otvoreno kaži „Mrš!“. I inače, ako ti bilo ko učini nešto dobro, ili ti se samo usput ljubazno osmijehne, pokazujući svoju dobru volju, samo mu kaži „Mrš!“.

I psuj. Samo psuj. Danas nije lijepo ako ne psuješ. Smatraju te nevaspitanim. Isfoliranim.

Nemoj da ti je palo na pamet, da, kada razgovaraš sa nekim, budeš iskren. Ne smiješ nikada govoriti ono što misliš: uvijaj, izvijaj, hvataj krivine. I laži. Jednome govori jedno, drugome drugo. Uvijek imaj za svakoga pripremljenu po jednu verziju priče. Iza leđa nekome govori šta hoćeš, ogovaraj, izmišljaj neistine za njega, ocrni ga koliko možeš. Kada sa njim razgovaraš, nasmiješi mu se i budi ljubazan. Lažno, naravno.

Kada u autobusu vidiš da stoji neka starija osoba, a ti sjediš, ni slučajno da nisi ustao! To su neke stvari iz naše prošlosti, koje su bile pogrešne. Ne, šta će ti to, ti stari su ionako jednom nogom u grobu, brzo će skončati i šta ćeš ti imati od toga, ako im ustaneš. Baš ništa. I jednostavno, to nije lijepo.

Isto tako, da ti nije palo na pamet da pomažeš bilo kome u bilo čemu. Ne treba ti to. Ne treba ti ni ničije „Hvala“. I to „Hvala“, zaboravi – nemoj slučajno da ti je palo na pamet da iskažeš zahvalnost za nešto dobro što ti je neko uradio – to se ne radi. To nije lijepo.

Tokom odrastanja, nemoj da biraš za društvo one za koje se vidi da će jednog dana izrasti u časne ljude. Ne: biraj one koji lažu, kradu, vrdaju, koji umiju da sisaju dvije sise, koji nikada otvoreno ne kažu što misle. Takve biraj, uvijek će ti biti dobro, sa takvim društvom uvijek ćeš uspjeti. A one, kao poštene, izbjegavaj u punom luku. Ne treba ti to. Oni stalno nešto zaboga misle, na nešto ukazuju. To su isprazne, tronjave budale koje i treba da se zaobilaze. Samo foliranti, ništa više. To ti ne treba. Što dalje od te sorte. Samo možeš sebi da natovariš glavobolju u društvu takvih ljudi.

Onda: ako ti neko učini dobro, uzvrati mu sto puta grđe. Govoriće za tebe da si „faca“.

Nikako nemoj da budeš fin i uljudan u ophođenju ili da pokazuješ emocije. Nikako! Da ti na pamet nije palo da se šališ i smiješ – nikako! Misliće da si neozbiljan. Slab, čak. A to ti ne treba.

I ne stidi se! Nikad! Stid je za onu prevaziđenu, isfoliranu, trulu sortu o kojoj smo malo prije govorili! Ma što da uradiš, ma koliku grešku da napraviš, lažeš, ukradeš, izmisliš, postaviš nekome nogu…, samo nemoj da se stidiš! Stoj ponosno u svom okruženju.

I još nešto: možda ćeš usput čuti nekad za „obraz“. To zaboravi. To se ne govori; to je za one folirante. Ne, sada je tu „đon“: tvrde kore, taman, hrapav; ne prima boju.

Hajde, sad, dijete moje, izađi na ulicu i igraj se sa drugarima.

Lukavo i nisko! Zapamti! Slobodno pljusni šamar nekom djetetu, ako vidiš da je slabije od tebe i da to možeš da mu uradiš.

Hajde, sad, dijete moje, idi i igraj se i postani… kako bi se to moglo nazvati…

Pa, da, neka vrsta životinje. Koja govori.

Piše: Ljiljana Grbović

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!