Ogorčena samohrana majka uputila dirljivo pismo bivšem mužu

mom-with-2-kids-1.jpg

Pročitajte otvoreno pismo koje je jedna samohrana majka uputila muškarcu koji je novom ženidbom riješio da izbriše iz svog života prethodnu porodicu i zaboravi na sve obaveze koje je prema zakonu obavezan da ispuni.

U njenoj ispovijesti su se pronašle žene širom svijeta, pa su u komentarima pisale svoje mišljenje o problemu.

“Otvoreno pismo ocu koji odbija da plaća alimentaciju… Alimentaciju koju bi mi dao ne bih potrošila na moja putovanja. Tvoj novac ne koristim za kupovinu svoje odjeće i definitivno taj novac ne ide za kupovinu mog omiljenog vina.

Tvoj mukotrpno zarađeni novac ne plaća moju članarinu za teretanu, niti ide na moj račun za štednju (koji, zapravo, ne postoji). Zato, kada listaš moj Fejsguk i Instagram i vidiš neku sliku sa vikend putovanja gdje nema naše djece, budi uvjeren da sam taj put platila ja sama.Naglasiću još jednom – sav novac koji daješ za odgajanje naše djece ide direktno našoj djeci. Ja imam dva posla kojima izdržavam sebe i djecu. Jednostavan koncept i jednostavno funkcioniše. Kada ti tražim alimentaciju, a ti mi kažeš da bih mogla da izlazim manje, potpuno mašiš poentu. Šta zapravo pokriva tvoja alimentacija? Priznaću ti – ide na moju hipoteku na kuću, odnosno krov nad glavom za našu djecu. Za njihov dom. Takođe, ide na račune za održavanje te kuće. Složićeš se, našoj djeci je kuća neophodna. Koje su posljedice toga što ti ne doprinosiš plaćanju njihovih životnih troškova? Moguće posljedice su da ćemo morati da potražimo jeftiniji dom, u manje poželjnom dijelu grada što znači i mijenjanje škole.

Tvoj novac takođe je namijenjen i kupovini njihove odjeće. Onda, kupovini deterdženta za pranje te odjeće. Za kupovinu školske uniforme i ekskurzije i rekreativne nastave. Taj novac ide i na njihove časove plivanja na koje ih redovno vodim, kao i za fudbalske treninge našeg sina (dobro mu ide, samo da ti kažem, šteta što ne dolaziš na utakmice da to vidiš). Tim novcem plaćam i njihove rođendanske proslave na koje ti ne dolaziš jer ti nova žena ne dozvoljava. Tim novcem kupujem im i rođendanske poklone. Za peti rođendan naše ćerke, iako je tog dana bila kod tebe, nisi joj poklonio ništa. Zamisli da joj ni ja ništa nisam poklonila, kakav bi to bio rođendan? Tim novcem kupujem im i anatomsku obuću, kao i dadilje.

Stvarno bi morao da proživiš malo u mojoj koži kako bi vidio koliko zapravo košta odgajanje naše djece. A koliko uopšte iznosi tvoja alimentacija? Zakon kaže da treba da plaćaš 12 odsto tvog mjesečnog prihoda za jedno, ili 16 odsto za dvoje djece, koliko mi imamo. To je sve što ja tražim, ništa manje niti više. I shvati, to nisu moja pravila, već državna. To je sve, 16 odsto. Neće te osiromašiti. Nećeš zbog toga morati da se iseliš iz svoje kućerine sa pet spavaćih soba. Šta bih ja dala da mi svega 16 odsto plate pokriva cjelokupnu brigu o djeci. Svjesna sam činjenice da to što ne plaćaš ili kasniš sa plaćanjem je zapravo još jedan i posljednji način da nastaviš da me kontrolišeš. Mora da se osjećaš tako moćno kada mi ne daš novac jer ti se tako može. Kakav muškarac!

A na kraju svega, zakon određuje iznos alimentacije na osnovu tvojih prijavljenih primanja. Tako, kada ti na to skrenem pažnju, ti kažeš: ‘Plaćam onoliko koliko mi je socijalna služba odredila’, a socijalna služba ne zna punu priču, zna samo za one prihode koje si im ti prijavio. Baš si pametan, našao si rupu u zakonu uz pomoć koje si prevario našu djecu. Svjesna sam da bi mnoge druge samohrane majke bile presrećne da primaju iznos koji je meni određen za alimentaciju, ali svjesna sam i činjenice da naša djeca primaju 16 odsto tvog lažnog prihoda. Sve što želim je da prijaviš sve prihode, kako bi se iznos alimentacije korigovao. Takođe, tražim i da tu alimentaciju plaćaš na vrijeme. Smatram da to nije previše.

Britanska vlada daje veću finansijsku podršku našoj djeci od tebe, njihovog oca. Razmisli malo o tome. Nije bitno šta se desilo između tebe i žene koju si nekada volio, dovoljno da sa njom imaš dvoje djece. Bitno je to da ti imaš finansijsku odgovornost prema toj djeci. To što mene mrziš ne znači da oni treba da pate.”

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!