Prašak, kapsule ili tečni deterdžent: Prednosti i mane

wordpress.com

Današnje tržište deterdženata za pranje veša bogato je ponudom različitih proizvođača, namjena i mirisa. Više nije riječ samo o otklanjanju mrlja, već i o osvježavanju boje kao i očuvanju tkanina. Ali svi oni se mogu podijeliti u 3 glavne grupe – deterdžent u prašku, kapsulama i tečni deterdžent.

Svaki deterdžent djeluje na način da otapa nečistoću koju pri tom veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali, različite vrste deterdženata imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost, piše Zadovoljna.hr.

Prašak za pranje veša

Iako ovakav deteržent za veš nije „moderan“ kao druge dvije vrste deterženata, još uvijek dominira tržištem. Posebno mu se vjeruje prilikom jako zaprljanog veša, te mu se efikasnost ne smanjuje ni kod pola napunjene veš mašine.

Pogodniji je za tvrdu vodu od tečnog deterdženta, a i sadrži aktivatore bjelila koji se ne mogu koristiti u tečnoj verziji.

Tečni deterdžent

Sve veći broj brendova tečnog deterdženta u pakovanju nudi i apalikator za deterdžent na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja.

Mnogi ga biraju kada žele da osvježe odjeću, operu crni veš ili robu naglašenih boja za koju su namijenjeni specijalizovani tečni deterdženti.

Većina tečnih deterdženata za bijeli veš su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za bjelji izgled tkanine.

Ali, upravo zbog sastojaka koji čuvaju boju u tkanini, često se „gubi“ na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

Deterdžent u obliku kapsula

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava konzistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta.

Najveća mana ovih mekanih jastučića privlačnih boja je to što su privlačni najmlađima koji ih mogu zamijeniti za slatkiše. Ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog dometa.

Kako bi kapsula bila što djelotvornija stavite je u bubanj prije nego što ga napunite vešom. Na taj će se način pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja bijelih mrlja po odjeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

 

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!