Rečenica koju roditelj nikada ne treba da kaže

55434_porodica-shutterstock_ff.jpg

Za roditeljstvo ne postoji univerzalni priručnik. Svaki roditelj odgaja dijete na najbolji način koji zna. Odgovoran je to posao, ali kada znate da ulažete u dijete kako bi izraslo u kvalitetnu osobu onda tako nešto nema cijenu. Iako im u svakom trenutku želimo sve ono najbolje, može se dogoditi da napravimo grešku, a da toga nismo ni svjesni. Lako je upirati prstom na tuđe dijete i kriviti roditelje kako su ga loše odgojili, ali ne možete znati šta vas možda čeka u životu.

Djeca su samo djeca

Nemojte pretpostaviti da svoje dijete odgajate u sigurnom okruženju i da će se uvijek besprekorno ponašati i da nikad neće učiniti ništa loše. Djeca su samo djeca, i ne, to nije nikakav izuzetak za njihovo loše ponašanje. Međutim, djeca nisu sposobna da donose zrele odluke kao odrasli jer su eto, samo djeca. Čak i odrasli nekad ne donose racionalne odluke, a to isto onda očekujemo od svoje djece. Nije pravedno, zar ne?

Možda ste kao majka imali sreće i odgojili ste savršeno dijete, tinejdžera i mladu osobu, ali ako se borite najbolje što znate i možete kako biste bili dobar roditelj, a na kraju ostanete u šoku i nevjerici jer je vaše dijete uradilo nešto neprimjereno, dobrodošli u klub. Neka vas utješi misao da neke najbolje životne lekcije naučimo upravo iz greška koje napravimo. Takođe, imajte na umu da čak i ona djeca koja su izuzetno pristojna i pametna ponekad urade nešto što od njih ne biste nikada očeklivali, a to u većini slučajeva zapravo ima jako malo veze s načinom odgoja.

Pružite podršku i razumijevanje

Ako ste na teži način naučili lekciju i iz rečnika izbacili rečenicu: “Moje dijete to nikada ne bi to uradilo”, podijelite onda to saznanje i s drugim roditeljima, piše Scary Mommy. Nemojte glumiti savršenu porodicu pred drugima, već budite otvoreni i priznajte kroz kakve ste sve neprijatne situacije prolazili.

Podsjetite sve one mame koje misle da se tako nešto njima ne može nikada dogoditi. Ponavljanje razreda ili nepredvidljivo ponašanje kada uđu u pubertet nisu tako nerealne situacije. Umjesto da porodicama koje prolaze kroz težak period kažete da vaše dijete tako nešto ne bi nikada uradilo, pružite im samo podršku i razumijevanje bez osuđivanja. Jer sve nas dijeli samo jedan trenutak i jedna loša odluka našeg djeteta da nas pretvori u porodicu koju ste donedavno osuđivali. Stoga, sljedeći put samo recite: “To je vrlo lako moglo da bude i moje dijete. Reci mi kako mogu da ti pomognem”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!