Roditelji loše procenjuju količinu šećera u hrani za djecu

6918640906_265fa6d2c4_k.jpg

Čaša narandžinog soka i ovsena pločica na prvi pogled se čine kao zdrav jutarnji obrok za djecu, ali naučnici sa Instituta Maks Plank upozoravaju da obje stvari mogu biti prepune šećera, čega roditelji najčešće nijesu svjesni.

Njemački naučnici kažu da većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost, ni količinu šećera sadržanu u pojedinim obrocima koje nudi svojoj djeci.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da loše procjenjuju jedno i drugo.

Većina ovakvih pločica kupljenih u prodavnicama zdrave hrane sadrži gomilu šećera i hemikalija, što može uticati na pad energije sredinom dana. Na kraju se pokaže da je isto pojede li dijete integralnu pločicu ili bilo kakvu drugu čokoladicu.

Podsjećaju da je nerijetko najzastupljeniji sastojak energetskih pločica sirup smeđeg pirinča koji je često prisutan u slatkim bombonima.

Rezultati testa sprovedenog na Institutu Planck i na Univerzitetu Manhajm pokazali su da 74 odsto od 305 roditelja nije znalo vrijednost šećera, izraženu u kockicama, koju je sadržala hrana koju su donijeli na procjenu. Radilo se većinom o energetskim pločicama i musli prutićima, narandžinom soku kupljenom u prodavnici, Koka koli, pici, jogurtu i kečapu.

Procjene roditelja bile su posebno loše kad se radilo o voćnim jogurtima. Oko 92 odsto ispitanika loše je procenilo količinu šećera u tom napitku, a radilo se o prosječno čak sedam kockica šećera po čašici.

Oko 84 posto ispitanih roditelja loše je procijenilo i količinu šećera u narandžinom soku, posebno onim kupljenim u trgovini.

Njemački naučnici kažu da posebnu pažnju treba posvetiti jogurtima na kojima stoji oznaka ‘light’. Njih smatramo zdravijima, ali nije nužno tako. Naime, brojni ‘light’ proizvodi imaju smanjen udio kalorija, ali često i veće količine dodatog šećera. Takav je slučaj s voćnim ‘light’ jogurtima.

Voćni jogurt može da sadrži i do 17 grama šećera, a za upoređenje, jedna porcija sladoleda sadrži 20 grama šećera.

Umjesto toga, djetetu za doručak ponudite grčki jogurt sa smanjenim udjelom masnoća, čiji će ga proteini duže držati sitim. Važno je i to što takav jogurt ne sadrži dodate šećere.

Svježe, toplo pecivo od bijelog brašna je, upozoravaju naučnici, najčešće jednako kao nekoliko kriški bijelog hljeba, što znači jako puno ugljenohidrata. Bolje je odabrati peciva od cijelih žitarica, jer sadrže proteine i zdrave masnoće pa će dijete dugo držati sitim i punim energije.

Zamku predstavljaju prerađene pahuljice i one sa smanjenom količinom vlakana. Njih je najbolje zamijeniti običnim ovsenim pahuljicama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa kada je riječ o djeci, ali i o odraslima.

Dakle, unosimo li dnevno u organizam 2000 kcal, od šećera bi trebalo da potiče do 200 kcal. 200 g šećera je otprilike kao 10 paketića šećera za kafu.

Za djecu starosti između sedam i 10 godina to znači maksimalno 15 kockica šećera.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!