Savjeti za održavanje tepiha različitih vrsta

Saveti-za-održavanje-tepiha-različitih-vrsta.jpg

Tepisi ukrašavaju naš dom, čine ga ljepšim, toplijim i prijatnijim. Osim toga, oni štite i parket. Ipak, kako bi vas oni dugo služili neophodno je da s vremena na vrijeme, u zavisnosti od vrste tepiha, odradite čišćenje tepiha. Redovno održavanje tepiha će produžiti njegov životni vijek, a ovdje saznajte i kako to da učinite.

Redovno usisavanje – preventivno čišćenje

Kako bi vaš tepih bio dugovječan, neophodno je da održavate redovno opšte stanje tepiha, tako što ćete redovno usisavati. Potrebno je redovno uklanjati prašinu i prljavštinu sa tepiha, jer se u njemu skupljaju mnoge bakterije ukoliko se prljavština ne čisti. Usisvači sa hepa filterom su odlični za kvalitetno čišćenje tepiha, jer imaju veliu usisnu moć i mogu da izvuku veliku količinu prašine iz tepiha.

Ovo je navika koju je dobro unijeti u svakodnevni život, jer će tako vazduh u vašoj kući biti čistiji, a vaš tepih dugotrajniji. U zavisnosti od toga koju vrstu tepiha imate, usisavanje će biti potrebno češće ili manje učestalo. Deblji tepisi i čupavi tepisi zahtijevaju češće održavanje.

Kako bi se što manje prljavštine unosilo u kuću, ispred ulaznih vrata postavite otirač. Kada se dogodi da se tepih ufleka nečim, najveći spas je u tome da fleku odmah sanirate, da ne čekate da se ona osuši i skori.

1. Vuneni tepih

Ako vunene tepihe čistite i održavate redovno, oni će duže vremena izgledati kao novi, jer su veoma kvalitetni. Vuneni tepisi su čvrsti, pomalo peckaju zbog svog vunenog sastava, a na dodir su grubi. Neki vuneni tepisi se mogu prati u mašini. Kako biste saznali da li je to slučaj sa vašim tepihom, pogledajte upustvo na etiketi.

Kada isflekate tepih, koristite blage smjese kako biste očistili fleku, da ne bi došlo do oštećenja tepiha. Nemojte ribati tepih, već tapkajte, kako bi peškir upio sve. Budite pažljivi sa deterdžentom, jer prevelika količina može da ošteti strukturu tepiha. Kada završite čišćenje, uvjerite se da ste svu pjenu očistili iz tepiha.

Ako vam vuneni tepih stoji urolan u prostoriji, kupite preparate za zaštitu od moljaca, kako tepih ne bi propao. Preparati su uglavnom prijatnog mirisa, pa ne morate da brinete da će se tepih neprijatno osjećati.

2. Čupavi tepih

Čupavi tepisi su postali veoma popularni prije nekoliko godina, a sada ih možemo vidjeti u skoro svakom domu, jer idu uz mnogo stilova. Klasični stilovi, retro stilovi, ali i moderni i minimalistički stilovi mogu se uklopiti sa čupavim tepihom.

Ipak, oni nisu baš laki za održavanje, jer se prašina i prljavština zapetljaju u rese.

U zavisnosti od toga od kog je materijala vaš čupavi tepih, njegovo održavanje će biti teže ili lakše. Vuneni čupavi tepisi moraju veoma pažljivo da se tretiraju, dok sintetički čupavi tepisi su lakši za održavanje, jer imaju antibakterijska vlakna u sebi.

Najbolje je da ga istresete prije čišćenja, a suvo pranje je najbolje odraditi granulama koje su specijalno napravljene za ovu vrstu tepiha, uzimajući u obzir njegova osjetljiva svojstva. Sredstvo stoji nekoliko minuta, pa se nakon toga usisa. Osim ovoga, najviše prljavštine i bakterija će se izvući uz pomoć parnog čistača, jer on prolazi duboko u pore tepiha.

3. Persijski tepih

Persijski tepisi su poznati kao visoko kvalitetni tepisi, koji su ukrašavali domove više generacija jedne porodice. Ipak, persijski tepisi su malo osjetljiviji nego drugi tepisi, pa je potrebno da se o njima vodi malo više računa.

Klasično čišćenje koje smo gore naveli se podrazumijeva, a osim toga, s vremena na vrijeme potrebno ga je očistiti i sa druge strane, kako bi se uklonila nečistoća. Čišćenje persijskog tepiha najbolje je odraditi običnom metlom, jer će se tako njegova dugotrajnost čuvati. Važno je da ne koristite usisivače sa rotirajućim četkama, kako ne bi došlo do oštećena tepiha.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!