Šta raditi kada vam dijete ima ravna stopala?

ae1456c359dd4add2c3a37f74f53c2e1.jpg

Ravna stopala česta su pojava kod mališana. Istraživanja su pokazala kako čak 94 odsto djece uzrasta od 18 mjeseci ima ravna stopala.

Ravna stopala mogu biti urođena, ali i stečena. Naime, u prvom slučaju deformitet je teži i zahtijeva ozbiljan pristup i terapiju. Ovo je uglavnom bezazlen problem ako je drugi slučaj u pitanju. Djeca se rađaju s jastučićem koji se nalazi na uzdužnom svodu stopala i on se zadržava sve do treće godine. Potom se zbog stajanja i jačeg pritiska na stopalo jastučić povlači i stopalo dobija pravilan oblik.

Ravna stopala kod djeteta prepoznaćete ako je unutrašnja strana stopala spuštena, a kada dijete pokuša da ostavi otisak na papiru ili zemlji stopalo ne izgleda normalno s udubljenjima i konturama kruškolikog oblika.

Ravna stopala se nekada mogu popraviti sama od sebe, ali to može izostati što za posljedicu ima bolove u mišićima u kasnijoj dobi. Nekada se događa da djeca imaju problem u osloncu na donje ekstremitete i dobiju tzv. iks-noge. Takav oblik se toleriše do pete godine, a poslije toga zahtijeva terapiju.

Prevencija ravnih stopala je jednostavna. Djeca moraju nositi kvalitetnu, uzrastu prilagođenu obuću i ne smiju forsirati da prohodaju. To mora biti spontano, a kada kod ljekara dobijete dijagnozu da dijete ima ravna stopala terapija se svodi na jednostavne vježbe.

Najpoznatije su hvatanje klikera nožnim prstićima, prsti-peta, kao i pačji hod, odnosno hodanje na spoljašnjoj ili unutrašnjoj strani stopala. One za cilj imaju razvijanje i jačanje mišića i pomoć stopalima da dobiju pravilan oblik. Takođr se preporučuje da dijete bude boso što više kada to okolnosti i vremenski uvjeti dozvoljavaju, da hoda po neravnom terenu, pijesku, šljunku i travi.

Postoji i posebna obuća ili ulošci koje biste trebali da nabavite koji pomažu da se ovaj problem riješi.

Važno je da se konsultujete sa stručnjakom zato što sva ravna stopala nisu ista. Problem ravnih stopala morate riješiti prije polaska u školu kako biste izbjegli veće komplikacije.

Pačji hod

Dijete treba naizmjenično da hoda na prstima, peti i spoljašnjoj strani stopala. Ova vježba je zabavna djeci i vrlo rado je izvode. Sve možete postaviti kao igru, a ne kao obavezu. Vježba se radi nekoliko minuta, ali je bitno da bude svakodnevna kako bi donijela pozitivne rezultate.

Hvatanje klikera

Hvatanje klikera prstićima takođe je efikasna vježba: prospite im klikere po podu koje trebaju da skupe isključivo nožnim prstima.

Ako dijete treba da nosi ortopedske cipele najbolje je da počnete prije treće godine, jer kasnije imaju otpor prema njima pošto su grublje i neudobnije od običnih.

Ako ne možete natjerati dijete da nosi cipele, kupite mu specijalne uloške.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!