Svađe roditelja bole djecu!

Prva međunarodna konferencija o Vrancu i drugim
crnogorskim autohtonim sortama vinove loze

#Djeca #Djeca #Roditelji #Svađa

o-DIVORCE-KID-facebook.jpg

Nema para koji se nikad ne svađa. Pogotovo oni koji su više godina u braku. Laže vas ko god kaže drugačije. Rasprave, nesuglasice, nesporazumi, kako god da ih nazovete normalna su pojava u svakoj vezi. Ipak, ono što ne bi trebalo da bude normalno jeste glasna i žučna rasprava pred djecom. Povišeni tonovi, dreka, psovke, uvrede i naročito bilo kakav vid fizičke agresije, uključujući i bacanje predmeta, izuzetno štetno utiču na vaše mališane, tvrde psiholozi. Oni upozoravaju roditelje na to da svađe pred djecom na njih ostavljaju doživotne posljedice.

Svako dijete ima potrebu da se osjeća sigurno i zaštićeno, a svađanje pred djecom djeluje na njih upravo suprotno. Svađa i fizički okršaji roditelja djecu plaše i čine ih nesigurnim, čak i kad ne mogu da razumiju značenje razmijenjenih riječi. Istraživanja naučnika pokazuju da se aktivnost bebinog mozga mijenja kad čuje ljutit glas, pa čak i kad spava. Bebe zbog toga osjećaju nesigurnost, nemir, grčevito se privijaju uz roditelje, često i dugo plaču, imaju slab apetit i lošu komunikaciju s okolinom. Ne postoji opšti šablon ponašanja, ali neke od posljedica mogu biti povučenost, neuobičajeno tiho i mirno dijete, osjećaj krivice, agresivnost ili izraženo neprijateljstvo prema svima. Roditeljske svađe loše utiču i na djetetov osjećaj sigurnosti. Ako se svađe ponavljaju iz dana u dan i ako su posebno žučne, veliki su izgledi da će dijete postati depresivno, anksiozno i suočavaće se s drugim emocionalnim poteškoćama i problemima u ponašanju.

Pročitajte još:   Pilot tokom blokade Berlina djeci bacao “slatke bombe” iz aviona

I napeta tišina smeta

Nemojte misliti da ćete djetetu učiniti uslugu tako što ćete lice iskriviti u lažni osmijeh i praviti se da je sve u redu, dok zapravo ključate od bijesa u sebi poslije svađe koju ste s partnerom imali iza zatvorenih vrata. Napeta tišina jednako loše utiče na klince kao i galama. Čak i kada se međusobno ignorišete i jedno s drugim ne razgovarate, dijete će shvatiti kakav je odnos između vas na osnovu izraza lica i emocija koje otkriva njihovo ponašanje. Uticaj će biti isti kao i kad se svađate pred njim.

Kako riješiti konflikte

Ne možete vikati, bacati stvari po kući i, svakako – ne možete se pretvarati da je “sve u redu” kad zapravo nije. Pa kako onda riješiti konflikte s partnerom? Jednostavno – kao odrasla osoba. To znači da treba da naučite vještine zdravog rješavanja konflikata, jer koristeći ih, pokazaćete djetetu da je moguće ne slagati se s nekim koga volite i da se svi nesporazumi i sukobi mogu riješiti na miran način i uz obostrano poštovanje. Ako dijete vidi da roditelji jasno i otvoreno razgovaraju i da se međusobno pažljivo slušaju, iz roditeljskih konflikata naučiće kako da ih rješavaju na zdrav način. Shvatiće da je ključ rješavanja konflikata kompromis, tj. korišćenje rečenica kao što su “Premda se ne slažem s tobom, vjerovaću ti i probaćemo onako kako ti predlažeš”. Najzad, što je veoma bitno, da biste mališanu pokazali da između partnera i vas postoje ljubav, poštovanje i međusobna podrška, koristite rečenice kao što su “Prebrodićemo mi to”.

Pročitajte još:   Ko je bila poslednja crnogorska virdžina (VIDEO)

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!