Tepih – duša svake sobe

#Duša #Tepih

carpets-1.jpg

Bez obzira na veličinu prostorije, kvalitet i ljepotu namještaja i dekoraciju na zidovima, tek unošenjem tepiha stvorićete prijatnu atmosferu i učiniti da vaš dom postane oaza za opuštanje i uživanje. Nekada popularne prostirke većih dimenzija izašle su iz mode, jer „guše” prostor i otežavaju održavanje, pogotovo ako su njihove dimenzije od zida do zida. Eksperti za uređenje enterijera kao imperativ ove sezone navode tepihe manjih dimenzija, različitih boja i dezena, sve u skladu sa kvadraturom doma i stilom namještaja koji ste odabrali.

BOJE I DEZENI

Boju i dezen tepiha trebalo bi da birate u skladu sa bojama i stilom namještaja u svakoj prostoriji pojedinačno. Tako, ukoliko je namještaj u svijetlim nijansama, a želite da akcenat u prostoriji stavite na tepih, odaberite jednobojni tepih u kontrastnoj boji bordo, teget, čeličnoplavoj, tamno-zelenoj, čokoladno-braon, ljubičastoj… Možete se, takođe, opredijeliti i za tepih u tamnijoj nijansi koji na sebi ima zanimljive dekorativne elemente.

STILOVI UREĐENjA

Ako želite da istaknete kauč, sofu, ormar, vitrinu ili zanimljivo ogledalo na zidu, neka tepih bude jednostavnijeg dizajna, u nijansama koja preovladavaju u prostoru. I ukoliko je prostorija manje kvadrature, stavite tepih u svijetloj nijansi koja prati boju zidova i namještaja. U većim prostorijama možete da postavite jedan tepih ili više njih koji će biti u istom stilu i iste boje.

Dom uređen u minimalističkom stilu ne zahtijeva obavezne tepihe u svim prostorijama, ali je preporučljivo staviti makar jedan tepih u dnevnom boravku koji će zauzeti centralno mjesto. Ako, pak, želite da naglasite tepih u prostoru odlučite se za neki u jarkoj boji crvenoj, narandžastoj, kivi-zelenoj, žutoj ili purpurnoj, asimetričnog oblika i sa šarama u vidu geometrijskih oblika u bijeloj i crnoj boji. Na ovaj način akcentovaćete individualnost prostora.

Ako je vaš dom odraz klasičnog, tradicionanog uređenja, ručno rađeni persijski tepisi idealno će se uklopiti u ambijent. Odaberete li tepihe u pastelnoj boji, vaš dom će odisati toplinom.

PROVJERITE KVALITET

Kvalitet tepiha zavisi na prvom mjestu od sastava materijala, a potom i od načina izrade, vrste i broja čvorova i postojanosti boja. Vuneni tepisi su svakako najizdržljiviji i najboljeg kvaliteta, ali bi ih svakako trebalo provjeriti tako što ćete gornji dio tepiha saviti i posmatrati kako se vraća u prvobitni položaj. Ako se savijeni dio brzo vraća vuna je dobra, u suprotnom previše je mekana, što znači da tepih neće dugo trajati.

Kvalitet boja na tepihu provjerite gledajući kako svjetlost pada na njega; ukoliko se boja presijava, znači da je postojana i dobrog kvaliteta.

Broj čvorova takođe svjedoči o kvalitetu tepiha; što ih ima više, to je tepih jači i izdržljiviji.

Tepisi koji imaju dugu dlaku utiču na to da prostorija izgleda toplo, udobno i romantično, pa se preporučuje da ih birate za dnevnu i spavaću sobu. Tepisi sa kratkom dlakom lakši su za održavanje i odličan su izbor za trpezariju.

Pravilnim održavanjem tepiha postići ćete da oni duže traju i budu zanimljiva dekoracija u domu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!