U kome djeca vide uzore?

Prve korake, riječi i spoznaje o svijetu, djete stiče u okrilju svojih roditelja. Oni ga uče da hoda, priča, izražava osjećanja. Kako odrasta, podstiču ga da ima svoje mišljenje, da zastupa i brani svoje stavove. Na razvoj i sliku koju djete gradi o sebi i svijetu, utiču brojni faktori. Primarni su porodica, zatim škola i vršnjaci. Međutim, ovde se ne završava krug onih čiji je uticaj važan.

Velika odgovornost je u rukama poznatih ličnosti. Oni su nerjetko idoli djeci, koja ih pokušavaju oponašati na sve načine. U ovome leži zamka za roditelje. Važno je naći mjeru i postaviti granice, kako djete ne bi usvojilo pogrešne i po njega nepovoljne načine razmišljanja i ponašanja.

Foto: https://banjaluka.net

U eri tehnologije, interneta i ekspanzije društvenih mreža, slavni iz cijelog svijeta su nam bliži nego ikada ranije. Na dohvat ruke, uz par klikova, svakodnevno, ili još bolje, iz sata u sat, saznajemo šta rade, sa kim se druže, kakve živote vode. Sve ovo dostupno je i najmlađoj populaciji. Onoj koja sve više odrasta uz ekrane mobilnih telefona, kompjutera i smart phone uređaja, a sve manje na igralištu sa vršnjacima.

Uticaj interneta i prekomjerno korišćenje istog od strane djece, usko je povezan sa uzorima koje djeca vjerno prate. I nerijetko oponašaju. To dovodi do različitih problema. Svakodnevno se sreću sa ličnostima na TV-u koji su na određen način obučeni, izražavaju se specifično, ili su skloni određenom ponašanju.

Kako je u ranom uzrastu dosta lakše vršiti uticaj, često se desi da djete oponaša ono što vidi i čuje. Na jednak način će oponašati stvari koje vidi u kući i školi. Ali, postoji razlika između ponašanja koje usvojimo u porodici, školi i od vršnjaka, i ponašanja koje preuzmemo od zvijezda šoubiza. U oba slučaja efekti mogu biti dobri i loši, s tim što su u slučaju oponašanja zvijezda, efekti nažalost češće loši.

Foto: http://www.soundset.hr

Mogu se ogledati u nastojanju djeteta da se oblači ili ponaša kao njegova omiljena zvijezda, iako to nije primjereno. Djeca mogu, po uzoru na idole sa TV-a usvojiti razne destruktivne oblike ponašanja. Sklonost ka konzumiranju alkohola, opojnih supstanci, te stupanja u seksualne odnose u dobi kada su premladi za to. Zvijezde postavljaju standarde koji se olako prihvataju, čak i kada su pogrešni.

Foto: https://bolestizavisnosti.me

Nije svaka promjena znak za uzbunu. U procesu razvoja, fizičkog i mentalnog, čovjek prolazi kroz faze koje ga mjenjaju. Oblikuju ga u pojedinca sa posebnim karakteristikama. I to je sasvim u redu. Međutim, ukoliko primjetite da se vaše djete naglo mjenja, i to na način koji mu šteti, povedite računa. Pokušajte otkriti uzroke promjene, popričati sa njim i naći rješenje. Ono koje ga neće sputati da se samostalno razvija i raste, ali i koje će osigurati da neće donjeti odluke koje mu mogu škoditi.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar