Zaboravite hemijsko čišćenje: Probajte sami da očistite dušek

#Dušek #HemijskoČišćenje

modern-bed-furniture.jpg

Svi koji su isprobali hemijsko čišćenje dušeka znaju da nije jeftino i vrlo često ne daje željene rezultate. Međutim, s obzirom na to da na dušeku provodimo trećinu života, vrlo je važno njegovo higijensko održavanje.

Nijedan čaršaf ne može zadržati prljavštinu koja se na dušeku nakuplja tokom njegovog korišćenja, bilo da je riječ o ljudskim izlučevinama, tečnostima koje se proliju po dušeku, kosi, dlakama, prašini. Sve to potencira nakupljanje grinja koje mogu uzrokovati alergijske reakcije i kod zdravih ljudi, kao i nakupljanje buđi i raznih bakterija.

Dušek može relativno lagano da se očisti i kod kuće. Za to će vam trebati malo truda i vremena, ali rezultat će biti odličan, a potrošićete manje novaca.

Evo kako to da učinite….

1. Usisajte dušek

Nakon što sa dušeka skinete svu posteljinu, dobro ga usisajte kako biste maksimalno uklonili svu prašinu, kosu, dlake i oljuštenu kožu.

2. Krenite od svježih mrlja

Ako vam se upravo dogodilo da ste nešto prolili po dušeku, očistite ga dok je još mokar. Hladnom vodom nakvasite čistu krpu s većom mogućnošću upijanja. Mokru mrlju na dušeku nemojte trljati krpom, nego njom maksimalno upijte višak tekućine. Ponovite postupak koliko god je puta potrebno.

3. Čišćenje mokrih i suvih mrlja

U široj posudici pomiješajte 30 ml hidrogen-peroksida (može se kupiti u apoteci) i 15 ml tečnog deterdženta za sudove. Dobro ih pomiješajte kašikom da se stvori pjena. Manjom četkom za čišćenje pokupite pjenu s vrha i trljajte mrlje na dušeku. Četka ne smije biti prečvrsta, jer ćete inače oštetiti dušek (možete se koristiti i starom četkicom za zube ako su mrlje manje).

Pošto ste završili, čistom suvom krpom dobro upijte višak pjene i vlage po mjestima koje ste čistili. Budite oprezni s dušecima od memorijske pjene, jer oni, zapravo uopšte ne bi smjeli da se kvase. Ova vrsta čišćenja najbolja je za mrlje od hrane i pića.

4. Čišćenje organskih mrlja

Mrlje od znoja, fekalija, želučanog sadržaja i masnoće najbolje je čistiti sredstvom za čišćenje na bazi enzima. Ona se mogu kupiti u boljim drogerijama ili u radnjama s medicinskom opremom.

Nakvasite krpu i njome dobro istrljajte površinu gdje se nalazi mrlja. Nikad ne stavljate sredstvo za čišćenje direktno na dušek, jer bi se previše natopio, a to nije poželjno. Sredstvo za čišćenje na bazi enzima će nakon pola sata djelovati na mrlje i rastaviti molekule prljavštine.

5. Soda za bjelinu i miris

Nakon što ste uklonili mrlje, za konačnu bjelinu, uklanjanje prljavštine i svježi miris upotrijebite sodu bikarbonu. Po cijeloj površini dušeka obilno pospite sodu bikarbonu. Ostavite da djeluje barem dva sata, a poželjno je i duže. Ona će apsorbovati višak tečnosti i mirise. Nakon toga temeljno usisajte duše kako biste uklonili sodu, a s njom i prljavštinu.

U slučaju da su mjesta još vlažna od čišćenja, ostavite dušek da se suši na svježem vazduhu. Nikako nemojte upotrebljavati dušek koji nije u potpunosti suv.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!